Wij vinden het belangrijk dat websites van onze hand, door iedereen kunnen worden benut. Maar hoe bewerkstelligen we dat?
Het is duidelijk dat snelle en performante webshops en websites ook de inclusiviteit zullen vergroten. Minder belasting qua in te laden code, betekent meer gebruikers die je website kunnen of willen bereiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mensen met langzamer internet, ook hen willen we voorzien van een snelle First Meaningful Paint. Dit houdt in dat ze al vroeg in het laadproces de belangrijkste content op de website kunnen lezen. Ze zullen dan eerder geneigd zijn te wachten tot de pagina volledig is geladen.
Uiteraard wil je daarnaast nog steeds de hoeveelheid resources verminderen. En wanneer iemand zijn or haar internet traag is, laten we de website de hoeveelheid middelen tijdens het laden al aanpassen. Als webbureau, proberen we hierin altijd te experimenteren en verbeteren.
Geen Javascript?
We bouwen websites bijvoorbeeld graag op een robuuste manier. Zelfs wanneer bezoekers JavaScript hebben uitgeschakeld, kunnen ze nog steeds alle primaire functies gebruiken, zoals (mobiele) navigatie, zoekfunctionaliteit, (contact) formulieren en uiteraard alle hyperlinks. Zelfs de lay-out blijft hetzelfde, maar dan net iets minder verrijkt en dus met minder functionaliteit wegens afwezigheid van JavaScript.
JavaScript uitschakelen
Redenen waarom gebruikers op internet zouden kunnen surfen zonder JavaScript, c.q. JavaScript uitgeschakeld kunnen hebben:
- beleid van de organisatie (in 2019 navigeerden sommige Britse overheidsdiensten nog steeds op internet met JavaScript uitgeschakeld);
- om privacyredenen (voorkom tracking door Google, Facebook of andere platforms);
- om veiligheidsredenen (voorkom formjacking of andere manieren om informatie te stelen);
- vanwege user-agents, die geen JavaScript ondersteunen / geen JavaScript-engine hebben.
Wil je zelf de non-JavaScript-compatibiliteit van je website testen?
Druk in Chrome op F12 om Chrome DevTools te openen, druk op Control + Shift + P om te beginnen met zoeken naar "JavaScript" en klik vervolgens op "JavaScript uitschakelen".
JavaScript blijft alleen uitgeschakeld binnen dat browsertabblad.
Web Content Accessibility Guidelines
Een verbeterde paginasnelheid betekent dus meer inclusiviteit en daarmee een groter bereik. Maar dat is zeker nog niet alles als het gaat om webtoegankelijkheid. Om ook een toegankelijke website te bieden voor de visuele (zoals slechtziende of blinde gebruikers) of motorisch gehandicapten (bijvoorbeeld personen met de ziekte van Parkinson), zijn de inhoud, techniek en UX belangrijker.
We hebben niet alleen het CMS dat aangesloten bureaus gebruiken dusdanig gebouwd dat het semantische HTML produceert; de websites welke met ons CMS zijn gebouwd, bieden gebruikers ook opties om het gedrag van de website te veranderen. Denk hierbij aan instellingen als:
- het verminderen van animaties, om epileptische aanvallen te voorkomen;
- Het kleurcontrast naar hoog te veranderen, zodat tekst op afbeeldingen of achtergrondkleuren leesbaarder worden (indien de website niet al standaard met hoog contrast ontworpen is);
- Het thema veranderen naar een donkere modus, waarbij de tekst lichtgrijs of geel wordt (ook instelbaar) op een zeer donkere grijze achtergrondkleur
- Daarnaast is het ook mogelijk om de data te besparen, bijvoorbeeld bij
- trage internetverbinding;
- optimale snelheid handhaven;
- beperkte bandbreedte binnen je internet abonnement;
- in het buitenland zijn, betalen per gedownloade MB;
- milieu-overwegingen.
Ook in het jaar van digitale toegankelijkheid, blijven we naast het toegankelijker bouwen, ook experimenteren.
Gebruikersvoorkeuren automatisch detecteren
Het beste deel van alle genoemde opties is dat ze ook automatisch worden gedetecteerd. Gebruikers kunnen de browserconfiguratie wijzigen in hun telefoon of computer, en daarmee websites laten weten wat hun voorkeuren zijn.
Wanneer websites die met ons CMS zijn gebouwd deze voorkeuren detecteren, worden deze opties standaard ingesteld. Uiteraard kunnen gebruikers de voorkeuren altijd zelf via onze website-instellingen overschrijven, terwijl ze hun voorkeuren voor andere websitebezoeken behouden.
Als je dit in actie wilt zien, check dan onze instellingen knop aan de zijkant van dit scherm!
SaveData modus
Vanuit gebruikersperspectief is de Save-Data modus een instelling die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Als je je zich inzet voor CO2-uitstoot en het milieu, kunt je de Save-Data modus, soms Eco-modus of in browsers Lite-modus genoemd, inschakelen in je browserinstellingen.
Maar ook wanneer je per megabyte moet betalen, bijvoorbeeld vanwege je type internet abonnement, of als wanneer je vanwege je woon- of werkgebied veelal een trage internetverbinding hebt, kun je Save-Data inschakelen.
Documentatie en add-ons
Ben je ook webbureau? Dan kun je op mozilla.org meer lezen over de Save-Data modus.
Mozilla (en waarschijnlijk ook andere browsers) die deze instelling (standaard) nog niet hebben, bieden vaak een add-on. Voor FireFox kun je een dergelijke add-on bijvoorbeeld op mozilla.org vinden.