Dark modus: wij hebben het licht gezien (en uitgezet)

  • ± 2 minuten

Misschien is het je al opgevallen op je iPhone? Wanneer je onze websites bezoekt, dan staat soms de dark modus aan. Waarom is dat?

Het was een van de grotere vernieuwingen in iOS 13 het afgelopen jaar, de introductie van de dark modus. Wij als webbureau dat toegankelijk bouwt, zijn natuurlijk meteen op onderzoek gegaan. Want wat is deze dark modus en waarom bieden zoveel grote partijen (Microsoft, Apple, Google, WhatsApp) de mogelijkheid aan haar gebruikers om het aan te zetten in hun systemen?

Voordelen van Dark Modus

Er blijken verschillende redenen dat deze donkere modus is geïntroduceerd:

Gezondheidvoordelen

Je kent het vast wel, je ligt 's avonds in bed en je wilt nog even snel het nieuws lezen of een WhatsApp berichtje sturen. Overal donker, maar van je telefoon komt een flinke bak licht.

Dit licht is niet alleen hinderlijk, het heeft ook impact op je slaapschema. Het blauwe licht vermindert de aanmaak van melatonine, het hormoon dat we nodig hebben om te slapen. De afgelopen 10 jaar zijn we natuurlijk steeds meer onze smartphones gaan gebruiken, niet alleen overdag, maar ook 's avonds en 's nachts. Verminder je de hoeveelheid blauw licht, dan wordt de impact die het gebruik van je smartphone op je ogen heeft, dramatisch verminderd.

Daarnaast vermindert het ook klachten bij vermoeide ogen en hoofdpijn.

Batterijbesparing

Donkere modus zorgt ervoor dat de accu op je smartphone minder snel leegt loopt. In een talk van Google wordt verteld dat er een gigantisch verschil is op je batterij-leegloop bij een OLED scherm. Wanneer je op de YouTube app de donkere interface gebruikt, scheelt dit tussen de 15% en de 60% procent van de accu die opgaat aan het OLED scherm.

Toegankelijk­heid

Voor sommige mensen helpt het donkere contrast teksten gemakkelijker te lezen. Zeker 's avonds heeft het een toegevoegde waarde. Ook bij mensen met lichtschuwheid biedt het een oplossing. Het is echter geen antwoord op al je visuele toegankelijk­heidsproblemen. Voor sommige mensen, bijvoorbeeld bij nachtblindheid, werkt het zelfs averechts. Dit is ook de reden dat Blue 2 Blond bij het maken van websites, verschillende toegankelijk­heidsopties biedt aan de bezoekers. Zo is er naast de dark modus ook de optie voor hoog contrast.

Het oogt tof!

Dit is natuurlijk subjectief, maar in een internet landschap waar de standaard steeds meer naar wit gaat (wij doen hier enthousiast aan mee), is het weer eens wat anders, een zwart scherm.

Waarom onze websites automatisch op zwart gaan

Sinds de uitrol van de dark-modus op de iOS toestellen, krijgen we wel eens de vraag: waarom is jullie website opeens zo donker, hoort dat? Dit komt doordat deze iOS toestellen de dark-modus veelal standaard aan hebben staan.

Ze merken hierin op websites echter niet zoveel verschil, omdat nog bijna geen enkele webbouwer de donkere modus in websites hebben ingebouwd. Wij luisteren echter wel naar jouw voorkeuren, dus als jij een donkere modus wenst, dan helpen we je daar graag mee! Idem met hoog contrast en data-besparingsopties, zet jij die aan, dan luisteren wij naar je.

Als webbureau zijn we door deze manier van inclusiviteit vooralsnog een uitzondering, maar we hopen dat meer websites de gebruikers­instellingen honoreren!