We hebben een nieuwe website!

We hebben een nieuwe website!

 • ± 3 minuten

Bij de loodgieter lekt de kraan? Niet bij ons, wij vinden het veel te leuk om te bewijzen dat een snelle en inclusieve website echt niet saai, maar juist adaptive en modern kan zijn!

Webbureau met een missie

Ons webbureau Blue 2 Blond bestaat al bijna 20 jaar. Door de jaren heen is daarbij onze website al vele malen veranderd. Logisch natuurlijk: we zijn gegroeid van eenmanszaak naar een team en onze USP's hebben we in de loop der jaren weten te communiceren. Daardoor is ook onze missie duidelijker geworden.

Vele klanten hebben we de laatste jaren mogen helpen aan een snelle, toegankelijk­e, veilige en groene website. En in samenwerking met vormgevers ook altijd weer gelikter dan de vorige, en dus ook altijd toffer dan onze eigen site. Tijd voor verandering!

Waarom een inclusieve website niet saai hoeft te zijn

Toen we met ons team begonnen met brainstormen over onze nieuwe website, kwamen we tot de volgende doelen:

 • meer overzichtelijkheid
 • moderne look-and-feel
 • heldere teksten, zonder teveel jargon
 • herkenbaarheid huisstijl

Waarbij het uitstralen van onze passie voor een inclusiever en groener web uiteraard in alles door moest blijven schemeren.

Het ontwerpen van de nieuwe stijl

We waren geïnspireerd door de cleane look-and-feel van style template Front, als ook de site van Stichting Accessibility, welke recent ook een nieuw ontwerp kreeg. Met hun nieuwe site laten ook zij goed zien dat je een modern en eigenwijs ontwerp kunt voeren, waarbij de digitale toegankelijk­heid geborgd blijft.

Wel was het belangrijk dat de website geheel volgens de toegankelijk­heidsrichtlijnen, als ook goed scorend qua snelheid werd gebouwd. Immers, practice what you preach.

Ingezette webtechnieken

Super leuk aan het maken van je eigen nieuwe website: je kunt alle technieken van stal halen die je zelf leuk vindt of past bij je waarden. Dus dat deden we ook!

 • We hebben een filter gebouwd voor ons portfolio. Geheel digitaal toegankelijk, van zoeken, checkboxen, sliders en sorteren. Was dat nodig? Ach, 250+ opdrachten is natuurlijk wel veel. Maar het was ook gewoonweg tof om dit te programmeren.
 • Focus via toetsenborden is vaak een visuele uitdaging. Voor mensen met een beperking is het belangrijk dat ze zien waar ze zijn, maar gelijktijdig wordt de standaard outline (een markering om een link met focus) van de browser als onesthetisch ervaren. We hebben 2 zaken doorgevoerd, je kunt het zelf testen door met de tabtoets door onze website te navigeren:
  • Outline van de buttons, daar komt bij focus nu een cirkel omheen (de code daarvoor delen we binnenkort!)
  • Overige links krijgen nog gewoon een outline, maar dan door ons voorzien van een meer contrasterende kleur.
 • Adaptive design; onze website luistert naar de omstandigheden en voorkeuren van gebruikers.
  • Slecht internet, bijvoorbeeld in de trein? SaveData modus beperkt automatisch de benodigde data om de website te laden. Ook handig als je als gebruiker beperkte databundel hebt.
  • Vind je het animaties vervelend, of heb je lichtflistgevoelige vorm van epilepsie? Je kunt animaties binnen onze websites (en veelal ook binnen websites die we voor opdrachtgevers bouwen) uitschakelen.
  • Beschikbaar in licht en donkere modus! Want wist je dat een darkmodus wel 63% minder accu kan kosten op een mobiel. Klik op het maantje om dit te testen.

it is stated that a dark theme can reduce battery usage up to 63% on AMOLED displays even with max brightness

Search Engine Watch

Eindelijk een avatar

Veel moderne websites hebben tegenwoordig illustraties in plaats van foto's. Erg tof, vonden wij ook. In onze vorige website maakten we gebruik van illustraties en afbeeldingen van Shutterstock. In onze nieuwe website zijn we er echt zelf!

Even voorstellen, van links naar rechts:

Wim, Erwin, Johan en ik (Karlijn).

team blue 2 blond

Helemaal tevreden met de nieuwe website?

Nee, daar zijn we veel te perfectionistisch voor 😜. En een website is natuurlijk ook nooit klaar. We willen sowieso nog verbeteren in de teksten en ook qua SEO strategie gaan we aan de slag. Maar we zijn toch alvast trots. En hey, de scores, ook die zijn goed!

Slechts 0.19g of CO2 uitstoot per pagina

86% beter qua duurzaamheid dan de rest van het web

Opgenomen in de hall of fame van internet.nl (100% score)

100 procent score

Google Pagespeed score van 99 op mobiel