Alles wat je moet weten over de uitgestelde Core Web Vitals update

  • ± 3 minuten

Recent werd bekend dat de aangekondigde Core Web Vitals ranking update enkele weken wordt uitgesteld. Wat houdt dit in en wat staat er te veranderen?

Vertraging is meestal niet fijn. Maar dat Google's Core Web Vitals vertraging heeft opgelopen, daar zullen een hoop mensen opgelucht over ademhalen. Wat dat geeft iedereen een beetje meer tijd:

Vanaf medio 2021 zullen we beginnen met het gebruik van pagina ervaring als onderdeel van onze ranking systemen.

developers.google.com


Dit was mei 2021, hoewel niemand leek te weten of het begin of eind mei zou zijn.

De eerste aankondiging van deze update vond plaats in november 2020. Dit was om iedereen de tijd te gunnen om hun websites aan te passen en te verbeteren, omdat Covid de schema's van de meeste agencies en webwinkels misschien al in de war had gestuurd. Maar Google gaf zichzelf hiermee ook de tijd om de statistieken te blijven testen, monitoren en verbeteren.

Hoewel ze al een jaar eerder (november 2019) begonnen met het tracken van nieuwe metrics zoals CLS en LCP, werd LCP een paar keer gewijzigd en kreeg de CLS metric onlangs een grote update.

Maar deze nieuwe update kwam met een paar andere onthullingen en Google heeft zelfs een paar wijzigingen aangebracht. Ik zal er een paar opnoemen.

Pagina ervaring update wordt geleidelijk uitgerold

Het is een gerucht dat al een tijdje de ronde doet. Vooral in enkele toonaangevende podcasts waren de experts het er al over eens, maar nu is het ook eindelijk officieel aangekondigd. Google geeft in hun nieuwsbericht aan dat de page experience update geleidelijk zal worden uitgerold vanaf half juni tot eind augustus.

Dit betekent dat op korte termijn het effect van het al dan niet voldoen aan de Core Web Vitals op je SEO minder groot zal zijn. Voor de mensen die hier alleen om SEO-redenen in hebben geïnvesteerd, kan dit een bittere pil zijn. Maar dit mag natuurlijk nooit de belangrijkste reden zijn om aan de Core Web Vitals te voldoen. Gebruikerservaring, daarentegen, wel!

Google zal stoppen met het tonen van AMP badges

Waar je nu nog regelmatig de AMP badges in de zoekresultaten ziet, zal dit vanaf medio juni niet meer het geval zijn. Google heeft aangekondigd dat met de introductie van de page experience update, de AMP badges niet meer zichtbaar zullen zijn in Google Search.

Core Web Vitals visuele indicator

Dit zou de weg vrij kunnen maken voor een nieuwe visuele indicator bij het passeren van Core Web Vitals. Iets waar nog naar gekeken wordt om in de zoekresultaten te laten zien welke pagina's een goede pagina-ervaring hebben. Wordt vervolgd...

Nieuw Pagina Ervaring rapport in Google Search Console

Als je regelmatig je GSC account checkt, heb je het misschien al gezien: Google Search Console is uitgebreid met een nieuw Page Experience rapport. En het ziet er al prachtig uit binnen de Google Search Console van een van onze klanten:

nieuw dashboard Google Search Console, met goede gebruikerservaring

In dit rapport kunt u eenvoudig zien welk percentage van de impressies binnen uw website of webshop een goede pagina-ervaring biedt aan uw bezoekers.

Niet alleen Core Web Vitals

Het rapport is onder andere gebaseerd op Core Web Vitals, maar ook op mobielvriendelijkheid, HTTPS beveiliging en veiligheids­aspecten. Niet voor elke website van belang, maar ook advertentiefunctionaliteit wordt in dit rapport meegenomen. Let wel, de Google update gaat ook niet alleen over Core Web Vitals, vandaar de naam Page Experience update.

Hulp of gegarandeerd een goede score behalen?

Hulp nodig bij het begeleiden van jouw developersteam? Druk en deadlines zouden nooit de belangrijkste drijfveer moeten zijn om UX te verbeteren, maar je zou in ieder geval op tijd zijn. Laat het ons weten als een pagespeed audit of pagespeed training nodig is, mijn collega Erwin Hofman voorziet hier graag in. Liever een gegarandeerd goed scorende website, zonder zelf aan de bak te hoeven. Wij garanderen dat door ons gemaakte websites voldoen aan de Core Web Vitals!