Circa 500.000 mensen in Nederland zitten geïsoleerd thuis. Hoe kunnen we helpen?
Corona/ Covid 19, iets waar we in 2020 allemaal mee om moeten leren gaan. Hoewel we sinds een aantal maanden officieel weer steeds meer mogen, is dit voor veel mensen met gezondheidsklachten niet hun realiteit.
Stichting Iederin schatte dat een half miljoen mensen nog steeds geïsoleerd leven. Omdat ze een hoger risico lopen, durven ze niet naar buiten. Hoe kun je hun digitaal toch onderdeel laten zijn van de maatschappij?
Met het nieuws dat er weer steeds meer besmettingen bij komen, de discussie over mondkapjes en de wetenschap dat de anderhalf meter samenleving voorlopig de realiteit blijft tot er een vaccin komt, zat ik gisteren te denken over de invloed dat dit heeft op mensen met gezondheidsklachten of andere vormen van beperkingen.
Digitalisering en drempels
De digitalisering is in theorie fantastisch voor deze mensen die niet naar buiten kunnen. Want via het internet kunnen ze alsnog onderdeel uitmaken van de samenleving. Bijvoorbeeld door videobellen, producten bestellen, het nieuws lezen en op andere digitale mogelijkheden die het web ons biedt.
In de praktijk valt dit echter tegen, omdat veel zaken niet bereikbaar voor hen zijn. Dat is de dagelijkse werkelijkheid voor veel mensen met een beperking; bijvoorbeeld vanwege slechtziendheid of vanwege een motorische of auditieve handicap.
Hoewel digitale toegankelijkheid (accessibility) een mensenrecht is, zijn veel websites en apps vanuit de basis niet digitaal toegankelijk. En dus stuiten mensen met een beperking op drempels die hun nog verder isoleren van de maatschappij.
Meer digitaal toegankelijke informatie
Hoe help je je mede-mens dan met betere digitale toegankelijkheid? Hier zijn richtlijnen voor opgesteld, de WCAG 2.1. Zoals je na kunt gaan, deze richtlijnen zijn vrij breed, omdat iemand met kleurenblindheid heel andere drempels ondervindt, dan iemand met een motorische beperking. Houd je je aan deze richtlijnen, dan kan iedereen je website of app gebruiken!
Wil je dus helpen, ga eens (op anderhalf meter afstand😉) zitten met je webbouwer, tekstschrijver en vormgever. Betere digitale toegankelijkheid begint al bij een goede contrastkleur tussen tekst en achtergrond.
Wist je trouwens dat Blue 2 Blond gratis helpt met quick-scan audits op toegankelijkheid van je website? Contacteer ons hier gerust over. Meer lezen over digitale toegankelijkheid op je website, check onze accessibility blogs!