Digitale toegankelijk­heid en de WCAG 2.1

  • ± 1 minuut

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 zijn de toegankelijk­heidsrichtlijnen hoe websites en webapplicaties toegankelijk en inclusief kunnen worden ingericht. Waar moet je aan voldoen?

Digitaal toegankelijk­e websites en webapplicaties

Structuur en duidelijke richtlijnen hoe programmeurs, webredacteuren, vormgevers, UX-ers, vormgevers, videografen, beleidsmakers en managers. ervoor kunnen zorgen dat het web door iedereen gebruikt kan worden, dat is waar de WCAG 2.1 voor moet zorgen. Deze richtlijnen zijn opgesteld door The World Wide Web Consortium, beter bekend als W3C.

De richtlijnen gelden voor de web content op desktops, laptops, tablets en mobiele apparaten.

Toegankelijk­heidsrichtlijnen omvatten 50 criteria

De toegankelijk­heidsrichtlijnen omvatten 50 criteria. Ze zijn gebaseerd op 4 principes waaraan toegankelijk­e websites en applicaties moeten voldoen:

  1. Waarneembaar
  2. Bedienbaar
  3. Begrijpelijk
  4. Robuust

Benieuwd naar de exacte richtlijnen?

Je vindt de richtlijnen uitgebreid beschreven op de website van W3.org. Ben je op zoek naar een iets compactere samenvatting van de vereisten? Dan heeft de Stichting Accessibility een praktische checklist geschreven.

Nederlandse versie WCAG 2.1 Compacte Checklist WCAG 2.1

Snelle toegankelijk­heidstest

Snel en gemakkelijk onderzoeken of je website toegankelijk is met een screenreader? Volg dan de volgende stappen en kijk wat het resultaat is.

  1. Ga naar de homepagina van je website en druk op je tab-toets.
  2. Kun je op alle navigatie-knoppen, linkjes en buttons focus leggen en activeren met de enter-toets?
  3. Zo ja, dan kunnen screenreaders je website ook beter lezen. Zo nee, lees dan mee met onze blogs.

Meer leren over Digitale Toegankelijk­heid?

Blue 2 Blond is volledig up-to-date in de WCAG 2.1 richtlijnen en hoe ze te implementeren. We geven cursussen aan developers om hen de richtlijnen te leren, verzorgen audits van websites op digitale toegankelijk­heid, en maken websites van onze klanten digitaal toegankelijk.

Blue 2 Blond heeft 2020 uitgeroepen tot het jaar van digitale toegankelijk­heid, en legt daarom dit jaar extra focus in haar blogs en werk. Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen het web kan gebruiken. Vind jij dit ook belangrijk, neem dan contact met ons op!