Google's AMP seminar te Londen

  • ± 3 minuten

Een grote nationale of internationale nieuws organisatie die online aanwezig is? Wij alles behalve. Toch lijkt AMP ook voor de bedrijven die niet primair online uitgevers zijn, van toegevoegde waarde.

Google's AMP in de kinderschoenen

Denk aan boekingssites, voor hotels of vluchten. Zestig procent van de bezoekers van online artikelen op The Guardian, kwam in maart 2017 via AMP resultaten binnen. Een klacht is dat er advertentie inkomsten (toentertijd) lager liggen. Maar ook interactiviteit, normaal gesproken via JavaScript toepassingen gerealiseerd, liet te wensen over. Denk aan ingewikkeldere formulieren, filter en eigenschap selecties bij boekingen of webshops, et cetera.

Het grote voordeel leek tot dusver vooral, dat een webpagina instant getoond werd vanuit een app als LinkedIn of (dichter bij huis) NOS, of vanuit de Google resultaten. Vanuit Google, past Google resource hints toe om een AMP webpagina vooraf in te laden. De AMP cache zorgde daarbij ook voor een voordeel, in die zin dat een resultaat via een server bij jou in de buurt, sneller voorgeschoteld kon worden. Toegepaste externe AMP JS libraries worden via resource hints of gebruik van caching, tevens snel ingeladen.

AMP seminar

Donderdag 16 november waren we met een delegtie vanuit Blue 2 Blond aanwezig bij één van de vele wereldwijde door het AMP team geplande seminars omtrent Accellerated Mobile Pages via hun AMP framework. Men liet hier zien, dat AMP niet alleen nog steeds in ontwikkeling is, maar inmiddels ook uitstekend toepasbaar is op meerdere niches, naast online media. Ook webshops en boekings sites kunnen profiteren van AMP.

Webshops en boekingen via AMP

Tijdens de AMP seminar kwam AMP code voorbeelden als ook previews voorbij. Webshops in het bijzonder, waarbij een product prijs, of te tonen product foto, afhankelijk was van enkele gebruiker-selecties, zoals maat of kleur. AMP voorziet naast (logischerwijs) snelheid, ook in een uitstekende user experience, waarbij je je geen zorgen hoeft te maken om de client side. Enige kennis van event handlers of JS template gebruik, is voor AMP ontwikkeling van dit kaliber mooi meegenomen.

Het beperkt zich dus niet tot enkele niches. Cheaptickets, een vliegticket boekingplatform, is door hun ontwikkelteam ook voorzien van AMP. Dit noteerde volgens het artikel een spectaculaire stijging (verdubbeling) van het doorklikpercentage.

Betalen in AMP

Ook betalen wordt makkelijker, maar wordt momenteel enkel in Chrome ondersteund. Chrome is in staat aanwezige betaal-apps te identificeren en die als opties voor te schotelen in een eventueel betaalproces. Een goed voorbeeld waar AMP mee bezig is en bruikbaarder maakt, maar momenteel nog in de kinderschoenen staat.

AMP advertenties

Maar ook advertenties en advertentie aanbieders kunnen profiteren van AMP. Zelfs wanneer een advertentie op een niet-AMP pagina vertoond wordt, kan de betreffende advertentie zelf prima in AMP gerealiseerd worden om sneller geladen te worden. Advertenties bevatten vaak een aanzienlijke hoeveelheid JavaScript, wat de laadtijd maar vooral performance niet ten goede komt, zo werd tijdens de seminar gedemonstreerd. AMP ads, middels AMP framework opgezet, laden sneller, zijn performance-technisch optimaler en vergen minder CPU en zijn dus besparender voor je (laptop of mobiele) accu (en the bigger picture, beter voor het milieu).

AMP conclusie

Aangezien AMP door Google medewerkers is ontwikkeld en wordt doorontwikkeld, en Google een voorstander is van mobile first, valt niet uit te sluiten dat Google AMP webpagina's hoger gaat plaatsen in de zoekmachine resultaten. Zelf heb ik dit ondervonden bij een zoektocht op mijn eigen naam. Het resultaat kan locatie afhankelijk zijn, maar daar waar ik op een desktop niet bovenaan verschijn, toont Google mijn zakelijke website bovenaan wanneer via een smartphone gezocht wordt.

AMP was, is en blijft dus flink in ontwikkeling. Hiermee wordt het moeilijker om ontwikkeling in AMP links te laten liggen en vergt het wellicht enige ontwerp en CSS creativiteit, om je beeldmerk en merkidentiteit goed naar voren te laten komen. Echter, aan het eind van de rit willen we wellicht betere performance, maar vooral meer bezoekers en omzet. Laat dit nou twee aspecten zijn die, zeker binnen mobiel/smartphone gebruik, met elkaar samen hangen. Sta er bij aanbesteding dus stil, of een site op normale wijze, al dan niet met AMP equivalenten wordt gerealiseerd, of zelfs op AMP only wijze.