Zoeken op Blue 2 Blond

AMP ads, snelle online advertenties

Een AMP website is wellicht (nog) niet voor alle websites weggelegd. Echter, AMP advertenties kunnen dit wel zijn. Nog niet alle online advertentie aanbieders, bieden AMP ads aan, maar de omslag hierin vindt reeds plaats. Het voordeel? Advertenties die sneller ingeladen en getoond worden, met hogere ads revenue als gevolg.

Nieuw met Accelerated Mobile Pages? Lees de AMP introductie.

Advertenties die langzaam inladen, wekken minder vertrouwen, blijkt uit onderzoek. Het nadeel van reguliere online ads, is de hoeveelheid aan JavaScript dat een advertentie bevat. De zogenaamde JS behaviour die gekoppeld wordt aan event listeners, kunnen voor vertraging zorgen. Bovendien kan de bijbehorende JavaScript toepassingen bevatten die ten koste gaan van de performance, bijvoorbeeld door verkeerd gebruik van animaties.

Performance AMP ads

AMP ads brengt hier verandering in. Binnen AMP kun je niet zelf JavaScript schrijven, je kunt hooguit gebruik maken van AMP elementen (waaronder dynamic content). Dit klinkt als een nadeel, maar is performance technisch gezien een voordeel. Je kunt niet vervallen in JavaScript dat de performance van de advertentie, maar belangrijker, de website waarop een advertentie getoond wordt, naar beneden haalt. Wanneer dit impact heeft op de responstijden van je website en een negatieve invloed heeft op de gebruikerservaring van je website, wordt niet de advertentie, maar je website hierop aangekeken.

Als gevolg laden AMP ads gemiddeld 6 keer sneller in dan hun niet-AMP advertentie equivalenten. Een ander voordeel van de winst in performance, is dat het werkgeheugen van iemand zijn computer of natuurlijk smartphone minder aan wordt gesproken. Oftewel, de device van je bezoeker wordt 80% minder belast en de batterijduur van bijvoorbeeld een smartphone wordt hiermee verlengd. Dit is logischerwijs beter voor het milieu: Build AMP ads, save the world!

AMP website voor AMP ads

Dit klinkt goed, maar het klinkt alsof AMP ads enkel samen gaan met AMP websites. Dit is echter niet het geval. AMP ads kunnen juist prima geserveerd worden binnen niet AMP webpagina's. Sterker nog, doordat reguliere webpagina's juist al voorzien zijn van vele JavaScript bronbestanden, libraries en functies, kun je ontkomen aan aanvullende belastende code welke een online advertentie met zich mee neemt, door AMP ads in te zetten.

Dynamiek binnen AMP ads

Minder mogelijkheid tot eigen (JavaScript en HTML) code, betekent minder flexibiliteit. De vrees voor minder aantrekkelijke advertenties is dan wellicht niet onterecht. Echter, AMP ads biedt middels de aanwezige AMP HTML elementen alsnog de mogelijkheid om gelikte en dynamische advertenties op te zetten. Voldoende om als volwaardige advertentie de strijd aan te gaan met reguliere advertenties. Bovendien ogen AMP ads alsof het meer onderdeel is van een webpagina, omdat ze minstens zo snel getoond worden als omliggende tekst, en als minder storend en tevens betrouwbaarder worden gezien.
Uiteraard zal er enige flexibiliteit verloren worden gegaan. Of dit echter kwalijk is, of juist om bovenstaande reden een bijkomstigheid, is aan afweging die per casus gemaakt zal moeten worden, wanneer onderstaande cijfers omtrent AMP ads niet overtuigend zijn.

AMP ads in cijfers

Handig dat er 80% minder accu verbruikt wordt wanneer advertenties enkel in AMP geserveerd zouden worden. Een gemiddelde gebruiker zal zijn telefoon echter dagelijks aan de oplader leggen. Als ook het milieu geen reden is om voor AMP advertenties te kiezen, zijn er nog de volgende redenen.

AMP advertenties laten maken

Uiteindelijk zal een advertentie nog omgezet moeten worden in HTML, of in dit specifiek geval, AMP advertenties. Dit kan via Celtra, Google Web Designer of Adobe. TripleLift, Adzerk, Dianomi en DoubleClick zijn voorbeelden van AMP ads publishers. Blue 2 Blond kan tevens voorzien in het programmeren van AMP ads, op basis van aangeleverde ontwerpen en bijbehorende dynamische wensen. Neem in dat geval contact met ons op.

Bron: ampproject & AMP seminar te Londen