CO2 uitstoot van veelbezochte websites in Nederland

  • ± 2 minuten

Zo'n beetje iedereen in Nederland heeft toegang tot het internet, gelukkig maar. Want wat moest je ook zonder? Maar wat zijn de consequenties omtrent de CO2 uitstoot van al deze websites? Wij bekeken hoe 10 veelbezochte websites in ons eigen land het doen.

Het internet verbruikt veel elektriciteit. 416,2 TWh per jaar om precies te zijn. Om je enig perspectief te geven, dat is meer dan het hele Verenigd Koninkrijk in één jaar.

Van datacenters tot transmissienetwerken tot de miljarden aangesloten apparaten die we in onze handen houden, het verbruikt allemaal elektriciteit, en produceert CO2, dit is gelijk aan of groter dan de wereldwijde luchtvaartindustrie.

Wat is de gemiddelde uitstoot van een website?

Volgens Website Carbon stoot de gemiddelde website 1.76 gram CO2 uit per pagina. Dit lijkt weinig, maar als deze website 100.000 bezoekers per maand heeft dan is dit al 2122 kilogram per jaar. Maar veel websites zijn niet zo simpel als de gemiddelde website. Websites staan vol met scripts, animaties, third parties en filmpjes. Wanneer er veel moet worden geladen op een website betekent dit ook dat er meer energie nodig is. Dit resulteert direct weer in een hogere CO2 uitstoot.

"The internet is the largest coal-fired machine on the entire planet."

Wat is de CO2 uitstoot van een Nederlandse website?

De uitstoot van Nederlandse websites is niet slecht! Een groot aantal ligt zelfs onder het gemiddelde. In Nederland is dit onderwerp al redelijk in kaart gebracht. We zijn nog lang niet waar we moeten zijn, maar we zetten stappen in de goede richting.

Uiteraard zijn er uitschieters zoals buienradar, omdat hun site afhankelijk is van een script die geanimeerd vertoond wordt. Maar kijk eens naar bol.com, zij stoten met een mega aantal bezoekers het minste uit, puur omdat een pageview maar 0.34 gram CO2 uitstoot.

Hoe stoten wij minder CO2 uit dan gemiddeld?

Steeds meer Nederlandse bedrijven stappen over op groene hosting, wat al resulteert in een 9% vermindering in CO2 uitstoot. Maar ook webbouwers en developers zetten grote stappen vooruit. Zijn echt alle plaatjes die nu op jouw website staan nodig? Hoeveel meerwaarde biedt deze plug in? Dit soort vragen moet je jezelf steeds meer af gaan vragen. Niet alleen vanuit het CO2 perspectief, maar ook vanuit performance en conversie.

Performance en conversie

Wanneer er weinig geladen moet worden op een website betekent dit ook dat de bezoeker er sneller gebruik van kan maken. Een snelle website resulteert in een lagere bounce-rate, wat weer kan resulteren in een hoger conversiepercentage.

Wil jij een minder vervuilende website?

Heb je al een website, maar wil je dat deze minder vervuilend is? Kijk dan naar de mogelijheden voor groene hosting. Een website laten maken en het vanaf het begin al goed aanpakken? Wij maken websites die tot wel 80% duurzamer zijn. Nog geen website nodig, maar vooral bezig met duurzaamheid? Dan kan jij helpen door je inbox op te ruimen 😉.