200ms laadtijd de grens voor SEO websites

  • ± 2 minuten

Een pagespeed en performance optimale website, bereik je met een combinatie van factoren. Server side en client side, waarbij ook hosting het verschil kan maken in een pagespeed optimalisatie traject.

Website pijlers: pagespeed

Bij Blue 2 Blond leggen we de focus op gebruiksvriendelijkheid, privacy compliance als security binnen het CMS. Andere meer meetbare pijlers zijn SEO, toegankelijk­heid als ook pagespeed. Voor de snelheid en laadtijd van een website, geldt dat meerdere aspecten op orde dienen te zijn.

Server side pagespeed

De server side pagespeed is van directe invloed op de TTFB: hoe lang heeft een CMS nodig om de HTML te produceren op de server, om vervolgens terug te kunnen geven aan de browser van de bezoeker. Des te meer zich onder de motorkap afspeelt, des te langer het duurt. Gemiddelden zijn als volgt:

  • 100ms, een tiende van een seconde dus, is gangbaar voor statische bestanden. Deze kunnen immers direct van de server worden 'geplukt';
  • 200ms tot 500ms zou het streven moeten zijn voor dynamische content, geproduceerd door een CMS;
  • 500ms tot 1000ms is alles behalve ideaal;
  • 1000ms+ is reden voor maatregelen.

Google's aanbevolen grens is overigens 200ms. Is er dus sprake van een website waarbij SEO bedreven dient te worden? Dan is er met responsetijden vanaf 200ms reden voor maatregelen, wanneer de SEO ranking in Google van belang is. De gemiddelde score van Wordpress, komt uit rond 0,60ms. Echter, responsetijden van 1,5+ seconden zijn voor Wordpress geen uitzondering (zie Hosting voor snelle websites), in het geval van vele plugins.

Waarom Wordpress met behalen van goede response time moeite heeft als ook hoe wij hoge responsetijden weten te waarborgen (bijvoorbeeld: PHP7 ipv PHP5), schreven we eens eerder over.

Meer over TTFB Google's pagespeed visie

Client side pagespeed

Nadat de browser de content ontvangen heeft, gaat de browser aan de slag met invullen van het scherm. Er zijn verschillende technieken die dit proces kunnen bespoedigen, waardoor de werkelijk ervaren laadtijd gereduceerd kan worden. Omdat dit belangrijker is dan een automatisch gemeten pagespeed, heeft Google hier hun algoritmen op aangepast.

Google geeft tegenwoordig dan ook de Real-world gebruikerservaring weer, bij voldoende resultaten c.q. website bezoekers. Als client side technieken mag gedacht worden aan:

Mocht je je afvragen wat er met client side optimalisatie te halen valt? Twee miljoen meer omzet, bijvoorbeeld.

Hosting voor snelle websites

Recentere websites van onze hand, waaronder AVG Cloud Register als ook Nuon Sales Force, behalen optimale TTFB's. Bijvoorbeeld 0,00045 seconden, wat in het geval van Wordpress (0,5 tot 1,5 seconden is niet ongewoon) ruim 1000 maal sneller is.

Bovenstaand wordt uiteraard primair bereikt door de programmatuur en fundering ervan. Wanneer de pagespeed op client side en server side niveau getackeld is, kan een hosting relatief het laatste verschil verschil maken. TTFB's van 30ms zijn voor websites van onze opdrachtgevers vervolgens eerder regel dan uitzondering. Eenmaal aangekomen in de browser, is dit met TTFB's van 680ms een factor 22 sneller dan Wordpress.

Conclusie

Goede SEO wordt bereikt met een goede server, goed CMS of goed bedreven off-site SEO. Betere zoekmachine rankings wordt echter bereikt wanneer de combinatie van aspecten onder handen wordt genomen. Alleen hosting of een cookie-loze website is dan niet voldoende.

Is het SEO traject van belang voor een website of organisatie? Vergeet dan niet om alle aspecten mee te nemen in de aanbesteding. Verlies daarbij ook gebruiksvriendelijkheid, maar -helaas nog vaak een ondergeschoven kindje- toegankelijk­heid niet uit het oog.