De snelste jachtmakelaar in de markt

De snelste jacht­makelaar in de markt

Beekhuis Yachtbrokers is een internationale jacht­makelaar. Jachten worden verkocht vanaf hun ligplaatsen, waarbij via de site de verschillende jachten, ligplaatsen en andere details zijn in te zien.

Met maar liefst 1288 pagina's over 4 talen werd dit een mooie uitdagende case. In samenwerking met GravyTrain werd de website voorzien van een JSON koppeling om de website te voeden met aanbod van jachten. Daaronder viel ook locatiegegevens en eigenschappen om op de website een filtermogelijkheid en Google Maps kaart te tonen.

LightBolt CMS features

Binnen het LightBolt CMS hebben we de website voorzien van een favorieten-functie. Deze worden in de browser onthouden via localStorage en kunnen naar jezelf of anderen verstuurd worden via een unieke link. Zo blijven je favorieten bewaard, ook wanneer je naar een andere browser schakelt.

Net als de rest van de site is de zoek- en filtermogelijkheid èn digitaal toegankelijk èn supersnel gebouwd. Zonder dat de gebruiker wordt opgehouden, krijg je direct resultaat bij het aan- of uitvinken van zoekvoorkeuren.

Supersnelle website die voldoet aan de Core Web Vitals

Naast de zoekfilter, dient uiteraard je hele site, ongacht paginatype, snel te zijn. Om aan gebruikersverwachtingen te kunnen voldoen, wordt er gebruik gemaakt van server side caching. JSON responsen die de website voorzien van jachten, worden bijvoorbeeld klaargezet op de server waar de website draait.

Snelheid en JavaScript

Iedere webbouwer weet dat je er met goede responsetijden danwel TTFB's van de server er nog niet bent. De Core Web Vitals omvatten een drietal user experience meetwaarden waar een site aan moet voldoen.

De volgende JavaScript toepassingen worden echter gebruikt:

 • jQuery;
 • daarbovenop Bootstrap;
 • favorieten;
 • live zoekmogelijkheid;
 • sliders (flickity);
 • fancybox voor het openen van contact-dialogen;
 • en bijvoorbeeld Google Maps.

Op papier dus een uitdaging. Met LightBolt betrof dit echter een uitdaging die te overzien en te overwinnen is, met altijd een supersnel ladende website als gevolg.

Bekijk hieronder de behaalde voor en na resultaten.

Bovenstaand betreffen gegevens van echte gebruikerservaringen op een smartphone. Per datum betreft het het gemiddelde van de voorgaande 28 dagen. Hierbij valt op:

 • De FCP op 26 augustus op 3.1 seconden lag. De LCP waarde lag op 3.5 seconden. Beide betreffen het 75ste percentiel, wat betekent dat 25% een ervaring had die slechter was dan deze aanduiding;
 • 75% heeft dus een betere ervaring, maar toch had geen enkele bezoeker tot 26 augustus een goede FCP ervaring. Een goede FCP ervaring ligt onder de 1 seconde;
 • 44% van de gebruikers had een goede LCP ervaring. De ervaring moet dan onder de 2.5 seconden liggen;
 • In de nieuwe versie die wij mochten realiseren, heeft 83% een FCP ervaring van onder de 1 seconde, waarbij in ieder geval 75% een ervaring heeft onder de 0.8 seconde;
 • Verder geldt sinds de nieuwe website dat 93% een snelle LCP ervaart, waarbij zelfs 75% van de bezoekers een LCP onder de 1.2 seconden ervaart.

Wanneer we nog verder kijken naar de pagespeed verbeteringen voor en na onze migratie, zien we het volgende:

 • Van 3.4 naar 1.2 seconden LCP
  Dit betekent dat waar voorheen het 75e percentiel op 3.4 seconden ligt, nu 75% van alle pageviews de hero afbeelding zelfs al binnen 1.2 seconden ziet;
 • Een LCP van 2.5 wordt als goed beschouwd. Voorheen behaalde slechts 45% van alle mobiele pageviews een goede ervaring;
  Na de migratie was dit maar liefst 96%. Dat betekent dus dat bij 10.000 pageviews per maand, 5.500 geen goede ervaring had.
 • Verder had 40% een middelmatige ervaring en had 15% een LCP ervaring groter dan 4 seconden. Dit reduceerden we naar respectievelijk 3% en 1%.
  Na de migratie waren er bij 10.000 pageviews enkel nog 400, in plaats van 5.500 die een kans had op een slechte ervaring.

De snelste en meest UX vriendelijke jachtenverkoper

De verbeteringen zijn dusdanig, dat Beekhuis Yachtbrokers van de website welke voldoende bezoekers hebben om het te kunnen meten, de snelst ladende (FCP, LCP metrics) en meest gebruikersvriendelijke (FID, CLS metrics) in zijn soort is. Dat is tevens in de screenshot hieronder te zien, waarbij het steeds een aanbevolen voorsprong van 20% heeft ten opzichte van de tweede beste in de snelheidsmetrics.

Bijvoorbeeld, nummer 7 heeft een FCP van 0,98 seconden. Daar 20% vanaf halen, resulteert in 0,784, waar de FCP van Beekhuis exact op 0,78 seconden ligt.

Deze uitslagentabel is tot stand gekomen via vitals-leaderbord.pazguille.me.

Andere cases met vergelijkbare pagespeed verbeteringen:

Website:
beekhuisyachtbrokers.com
Oplevering:
september 2020
Opdrachtgever:
GravyTrain te Paterswolde
Teamleden:
Erwin HofmanJohan devblue.nlKarlijn Löwik