Geroteerde afbeeldingen op de iPad

  • ± 1 minuut

Op een website van een klant deed zich een raar verschijnsel voor die voor mij nieuw was. De klant heeft op zijn website de mogelijkheid om afbeeldingen te plaatsen naast teksten. Indien een bepaalde pagina waarop een afbeelding geplaatst was, bekeken werd met de iPad had dit een ander resultaat dan bijvoorbeeld op een gewone browser.

Niet zozeer de pagina, maar eerder de geplaatste afbeelding gaf een afwijkend resultaat. Deze werd op de iPad namelijk gekanteld, ofwel gedraaid weergegeven. De oorzaak van deze afbeelding rotatie op de iPad was mij onbekend, maar er bleek een logische verklaring voor te zijn.

EXIF meta-data en iPad-rotatie

Middels een zoektocht via Google kwam ik uit op een engelstalige forumpost waarin dit voorval besproken werd. De afbeelding die met een bepaalde rotatie weergegeven wordt op de iPad, blijkt een gevolg van de zogenaamde EXIF meta-data welke een afbeelding draagt. De rotatie valt hierbij onder de EXIF meta-data van een bestand, in dit geval een afbeelding. Het blijkt dat Apple clients, waaronder de iPad, deze data uitleest en toepast en hierbij, indien er een waarde voor de rotatie staat ingevuld, de afbeelding met die rotatie weer zal geven. Andere browsers doen dit niet, met dus een verschil in weergave als gevolg tussen de iPad en bijvoorbeeld FireFox of Internet Explorer op een gewone laptop.

Afbeelding rotatie verhelpen

Om te voorkomen dat de afbeelding met een bepaalde rotatie wordt weergegeven op de iPad, dient deze EXIF data verwijderd te worden. De afbeelding kopieren, openen via een programma als paint en weer opslaan, blijkt niet voldoende.
Het programma Irfanview biedt wel een oplossing. Deze is in staat afbeeldingen te ontdoen van EXIT meta-data. Heb je geen Irfanview en heb je niet de mogelijkheid Irfanview te downloaden, dan is de volgende work-around wellicht een geschikte oplossing: Maak een screenshot van de pagina waarop de afbeelding correct staat weergegeven. Open de screenshot in paint en knip hieruit de afbeelding. Sla deze afbeelding op. Op deze manier wordt er een afbeelding gecreëerd zonder aanvullende EXIF meta-data en dus zonder de rotatie-waarde. Gevolg is dat zo een afbeelding ook op de iPad correct getoond wordt.

EXIF-data van een afbeelding uitlezen kan onder meer online via http://regex.info/exif.cgi.