De impact van NFT’s

  • ± 5 minuten

Als groen webbureau kunnen wij niet anders dan NFT's onder de aandacht brengen, want ze gebruiken behoorlijk "watt" energie! 😉Kan dat ook duurzamer? En hoe?

Jep... NFT's: misschien wel het meest besproken onderwerp van 2021. Je kent vast mensen die er uren over kunnen praten en er misschien zelf wel één of meerdere in hun bezit hebben. Maar hebben zij het ook over de uitstoot van hun prachtige kunstwerken?

Eerlijk gezegd is het ook ontzettend interessant hoor! Maar wat kunnen jij en ik doen als we toch een NFT willen aanschaffen en onze carbon footprint willen verminderen?

Wat is een NFT?

NFT staat voor een non-fungible token, wat betekent dat verborgen in die kunstwerken, er een unieke en niet-verwisselbare eenheid van gegevens is opgeslagen op een digitale "ledger" met behulp van blockchain-technologie om het bewijs van eigendom vast te stellen. In essentie wordt dezelfde, of vergelijkbare technologie gebruikt voor cryptocurrencies als Bitcoin en Ethereum, om de uniekheid van elke NFT te garanderen en te bewijzen wie de eigenaar is.

In tegenstelling tot een Bitcoin is elke NFT uniek, zodat het niet kan worden uitgewisseld. Het bestand slaat extra informatie op die het verheft boven pure valuta en het in het rijk brengt. Als gevolg daarvan zijn NFT's verzamelbare digitale eigendommen geworden die waarde hebben, net zoals fysieke kunst waarde heeft.

Waarom het energie kost om NFT’s te traden

De manier waarop NFT’s worden gemaakt, is zeer energie-intensief. De meeste NFT’s worden “gemint” met de Proof Of Work methode, die grote hoeveelheden elektriciteit verbruikt. Elk energie-intensief proces, crypto-gerelateerd of niet, kan de klimaat­verandering verergeren door bij te dragen aan de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer. Er zijn echter andere, milieuvriendelijkere manieren om NFT’s te minten, in het bijzonder methoden die gebruik maken van Proof Of Stake.

De belangrijkste reden waarom NFT's zoveel energie kosten is omdat ze gehost worden op blockchain platforms.

“Als blockchain een boek van gegevens is dat iedereen kan zien, dan moeten er ook mensen zijn die die gegevens valideren.”
- Vice

Dit is waar zogenoemde miners in het spel komen. De miner kan je zien als iemand die controleert wat er gebeurt rondom het blockchain platform. Met hun NASA-computers (minder leuk voor gamers) zijn ze in competitie met elkaar om tokens en beloningen te ontvangen en dus zo geld te verdienen.

Je kunt het zien als het platform dat een spel aanbiedt, wat wordt gespeeld door de miners en een willekeurige oplossing kiest. Deze methode wordt “Proof Of Work” genoemd.

Dus eigenlijk verbreed je de kansen op de juiste oplossing door meerdere computers te hebben. Deze computers zijn voorzien van de snelste videokaarten beschikbaar, die behoorlijk “watt” energie verbruiken 😉).

Het opslaan of verplaatsen van een NFT

Naast dat het minten van een NFT moet het ook ergens opgeslagen worden. Dit op zich kost geen energie, maar aangezien er duizenden, niet tienduizenden aanbieders zijn waar jij je NFT kan bewaren kan jij je ook voorstellen dat ze van hot naar her verplaatst worden.

Tijdens het verplaatsen naar bijvoorbeeld een vriend of andere “marketplace” wordt er net zoveel energie verbruikt als tijdens het minten van een NFT.

“Een enkele NFT-transactie op het Ethereum-platform stoot bijna 150 kilogram koolstofdioxide (CO2) uit, wat overeenkomt met 331.056 Visa-transacties of 24.895 uur YouTube-kijken”

- Ethereum Energy Consumption Index

Een groene website van ons met 10.000 maandelijkse bezoekers heeft stoot op jaarbasis 115-140kg CO2 uit.

Zijn er ook milieuvriendelijke opties voor NFT's?

Het "minten" of overdragen van een NFT is meestal energie-intensief, maar hoeft dat niet te zijn. Blockchain-platforms die gebruikmaken van de Proof Of Stake werkwijze kunnen NFT's genereren zonder overmatig gebruik van elektriciteit en zonder het milieu negatief te beïnvloeden.

Het grootste voordeel aan Proof Of Stake is dat er niet intensief gebruik wordt gemaakt van computerhardware. De validators die meewerken aan deze methode zijn verplicht om hun bezittingen te staken (overeenkomen om het niet te verhandelen of verkopen). De reden dat blockchains gebruikmaken van deze manier is een stukje extra beveiliging zonder dat deelnemers veel energie hoeven te gebruiken.

Minder impact maken op het klimaat

Net als fysieke bedrijven zijn er genoeg opties om de Proof Of Work methode minder impact te laten maken op het klimaat.

  • Gebruikmaken van duurzame energie
  • Investeren in experimentele technologieën
  • Investeren in hernieuwbare energie

Interesse in NFT's maar het milieu willen sparen?

Gelukkig zijn er vanaf het begin al blockchain platformen die het CO2 probleem proberen te voorkomen. En dat lukt een groot aantal aardig. Nu zijn de meeste NFT's alleen beschikbaar op de Ethereum blockchain, overigens is Ethereum er ook mee bezig om over te gaan naar de Proof Of Stake methode (verwachting half 2022). Dit zou er voor moeten zorgen dat een Ethereum transactie gelijk staat aan 20 minuten televisie kijken, fingers crossed.

Deze blockchains gebruiken de Proof Of Stake methode en ondersteunen de creatie en uitwisseling van NFT's

Hoeveel energie verbruikt een NFT?

Het minten van een NFT op het Ethereum platform verbruikt ongeveer 250 kWh, dit is gelijk aan wat een Nederlands huishouden gemiddeld verbruikt in 36 dagen.

Zijn NFT's slecht voor het milieu?

Betekent dit energieverbruik dat NFT's slecht zijn voor het milieu? Ja en nee.

De Proof Of Work methode gebruikt veel energie en heeft daarmee zeker impact op het klimaat. De Proof Of Stake methode is ontworpen om deze impact zoveel mogelijk te voorkomen. Er zijn dus opties die erg weinig energie verbruiken.

De impact op het milieu bij het minen van één Bitcoin

NFT's die gebruik maken van de Proof Of Work methode hebben al een behoorlijke impact, maar als je kijkt naar de kosten van het minen van één Bitcoin dan "valt dit nog mee".

Bitcoin mining is net zo slecht voor het milieu als boren naar olie. Elke munt die in 2021 werd gedolven, veroorzaakte 11.314 dollar aan klimaat­schade, bovenop de totale wereldwijde schade die tussen 2016 en 2021 meer dan 12 miljard dollar bedroeg.

Moeten we als duurzaam webbureau een NFT website willen maken?

Een logische vervolgvraag kan zijn: aangezien wij als webbureau juist groene CO2 besparende websites maken, moeten we dan nog wel een NFT gerelateerde website willen maken wanneer we hiervoor gevraagd worden?

Het antwoord is natuurlijk: jazeker wel. Als men toch voornemens is een website te laten maken, dan kan deze maar beter zo energiezuinig en milieubesparend zijn. En waar nog weinig webbureau's ook met online duurzaamheid bezig zijn, betreft dit juist één van onze garanties bij het laten maken van een website.