Vandaag, vrijdag 10 juli, heb ik bij Stichting Accessibility de cursus video online zetten volgens de W3C en Webrichtlijnen gevolgd. Hierbij kwamen onder andere prominente personen als Mereijn van der Heijden en Jeroen Wijering aan het woord.
De sprekers
Mereijn van der Heijden was onder andere betrokken bij het toegankelijk maken van Nederlandstalige films als Zwartboek en Oorlogswinter door de audiodescriptie-rol op zich te nemen. Jeroen Wijering is de spil achter de flashplayer die tegenwoordig door Youtube wordt gebruikt en heeft een bedrijf opgezet die binnen 3 jaar is uitgegroeid tot succesvolle en internationale onderneming. Hij heeft een toegankelijke video player gebouwd, genaamd Jeroen Wijering player of kortweg JW player. De presentatie werd in goede banen geleid door Martijn Frazer, werkzaam bij Stichting Accessibility.
Toegankelijke video: Captions en audiodescription
Bij deze cursus werd voornamelijk ingegaan op het toegankelijk maken van online video's. Video's kunnen toegankelijk worden gemaakt door een audiospoor (audiodescription) en tekstuele beschrijving (captions, niet te verwarren met subtitles of ondertiteling) toe te voegen aan een video. Er zijn verschillende programma's waarmee dit materiaal op laag niveau ontwikkeld kan worden om mee te leveren voor publicatie op het web. Op grotere schaal zal al snel andere maatregelen genomen moeten worden, waaraan ook de nodige kosten verbonden zijn. Hierbij kan gedacht worden aan uitbesteden of het inkopen van licenties voor software die taken als zowel het maken van captions als audiodescription op zich kan nemen.
Een video is nog niet toegankelijk als het voorzien is van captions en audiodescription. De player ofwel videospeler dient zelf ook toegankelijk te zijn. Hiervoor was Jeroen Wijering gevraagd om uitleg te geven over zijn toegankelijke flashplayer.
Lees meer over...
- de caption tool voor online video waar ik in het kader van mijn afstuderen mee bezig ben;
- de online tool om SubRip en Timed Text te converteren en vice versa;
- de eerder gevolgde Webrichtlijnen overheid cursus te Accessibility.
Opzet van de cursus
De introductie op toegankelijke video werd verzorgd door Martijn Frazer, waarna Mereijn aan het woord kwam voor een introductie op captions met praktische en duidelijke voorbeelden. Na de pauze kwam audiodescription aan bod, een onderwerp dat minder voor zich spreekt als captions, maar zeker niet lastiger is om te realiseren. Tijdens de presentatie van Mereijn, die het onderwerp zich volledig eigen heeft gemaakt, werd dit vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Rond twee uur 's middags was het de beurt aan Jeroen om niet alleen zijn eigen flash player en de toegankelijkheid uiteen te zetten, maar ook diep in te gaan op praktische benaderingen. Hij ging daarbij in op onderwerpen die eerder door Martijn aangekaart waren, zoals bestandsformaten voor video en captions, codecs, ontwikkelingen op het gebied van video (HTML 5, video tag) en de ondersteuning ervan.
Ook deze middag was de oorsprong van cursisten erg divers (webontwikkelaar, ministerie en gemeentes) zoals ook bij de cursus Webrichtlijnen Overheid. De combinatie van gastsprekers, praktijkvoorbeelden en -ervaringen en de ruimte voor bijdragen, vragen en opmerkingen van de cursisten uit, maakte het een nuttige middag.