De toegankelijke caption tool om toegankelijke video's te creëren krijgt vorm. Afgelopen donderdag, op mijn 21e stagedag, heb ik een beknopte presentatie mogen geven voor directe betrokkenen bij Stichting Accessibility. Deze presentatie was nuttig omdat aan de hand van een daadwerkelijke prototype de juiste tips en opmerkingen maar ook positieve punten boven water gehaald konden worden.
Audiodescription in de video tool
Ook audiodescriptie zal ondersteund worden. De vraag is in hoeverre er via de tool, binnen de gestelde tijd de mogelijkheid zal zijn om audiodescriptie te maken. Uiteindelijk kan de gebruiker het gewenste materiaal downloaden, bijvoorbeeld enkel de caption-file in verschillende formaten, zoals SubRip en Timed Text. De gebruiker kan het ook als een geheel pakket downloaden (inclusief gegenereerde caption-file, video-file en audiodescription-file) en een zogenaamde knip-en-plak code verkrijgen om eenvoudig een video in een statische html-pagina te voegen.
Toegankelijkheid van de video tool
Behalve dat de video caption tool een toegankelijker internet als gevolg moet hebben, dient de tool zelf ook toegankelijk te zijn. Hier ligt een grote uitdaging, aangezien er gebruik wordt gemaakt van SWF-object om te embed-code voor de video weg te schrijven in een html document. Verder wordt er middels JavaScript gecommuniceerd met de video-speler om gegevens als huidige afspeeltijd af te lezen. Er zullen dus functionaliteiten wegvallen wanneer er geen JavaScript ondersteuning is, maar er wordt getracht het doel van de tool te behouden: Captions aanmaken en in gewenst formaat verkrijgen of downloaden. Intern is hier al het nodige over gezegd, hoe dit exact realiseerbaar is, zal in het vervolg van het project duidelijk worden.