AMP en Wordpress

  • ± 2 minuten

Wordpress plugins te over om je website sneller en beter te maken. Zo ook om je Wordpress pagina's AMP te maken. Dit blijkt een noodzaak, doordat AMP een Wordpress pagina beduidend sneller kan maken.

AMP in de strijd tegen website bloat (cq: Wordpress)

AMP staat voor Accelerated Mobile Pages en is een project door Google, onder meer in samenwerking met Wordpress, om snellere equivalenten van webpagina's te introduceren. Het doel is dus mobile first pagina's te creeëren, om webpagina's sneller geladen (accelerated) te krijgen in smartphone devices. Uiteraard kan gebruik van zware afbeeldingen, de bruikbaarheid juist teniet doen. Ook bij gebruik van AMP, kun je dus vervallen in zogenaamde website bloat.

Overigens kun je perfect enkel een AMP website bouwen, maar dit beperkt je enigszins in layout en interactieve mogelijkheden, waardoor deze trend naar mijn idee niet snel in zal zetten.

AMP maakt Wordpress 2 tot 4 keer sneller

Maar eerlijk is eerlijk. Wordpress sites kunnen een AMP equivalent van hun te zware pagina's goed gebruiken. Volgens dit artikel, is AMP namelijk gemiddeld 4 keer sneller dan een eigenlijke Wordpress pagina. Ook dit artikel komt onderbouwd met een conclusie in het nadeel van Wordpress.

Liever zou ik zien dat Wordpress in de basis goed wordt aangepakt. Dit is een utopische gedachte: mission impossible, tenzij Wordpress volledig herschreven wordt. Websites in het algemeen, zouden overigens 2 keer sneller kunnen worden, door de website te voorzien van AMP equivalenten.

Wordpress AMP plugin

Wil je je Wordpress site van AMP pagina's voorzien? Dan kun je plugins downloaden. Let wel dat sommige plugins enkel Wordpress posts voorzien van een AMP equivalent. Heb je reeds andere plugins draaien, zoals Yoast, dan heb je een aanvullende plugin nodig om ze samen te laten werken. Toepasselijk hebben ze deze plugin, Glue for Yoast SEO & AMP genoemd.

Let wel dat de AMP plugin, andere plugins kan breken. Zo werk(t)en AMP plugins nog niet goed samen met bepaalde 'builder' thema’s, zoals Elegant Themes (Divi). Dit kan resulteren in rommelige AMP pagina's. Ook de "Email before download" Wordpress plugin, levert conflicten op met AMP plugins. Lees ook andere Wordpress issues, doordat elke Wordpress plugin in andere plugin conflicten kan resulteren. Test je pagina's dus na installatie van de AMP plugin, je Wordpress site.

AMP bij Blue 2 Blond

Tot die tijd, blijven wij ons CMS inzetten dat enkel bevat wat nodig is, en waar ook opvolgende bronnen en scripts naar wens geoptimaliseerd kunnen worden. AMP hebben we reeds geadopteerd en ook reeds uitgezet bij een Nuon website. Wanneer ik organisaties zie schrijven over aanbevelingen, verbaas ik me altijd wanneer men dit (op moment van schrijven) niet zelf heeft uitgerold. Wij hebben dit wel gedaan, en de proef op de som genomen. Waar Wordpress 4 keer sneller wordt indien voorzien van AMP, worden websites op onze CMS websites juist langzamer op AMP basis. Het verschil is verwaarloosbaar, maar is een indicatie dat ons CMS een website 4 maal sneller maakt dan een Wordpress site.

Enige reden om alsnog AMP in te schakelen, zou zijn om een AMP icoon te verkrijgen in mobiele zoekresultaten. Daarnaast worden AMP pagina's vanuit apps of zoekresultaten sneller getoond, doordat er geen browser of nieuw scherm opgestart hoeft te worden. Google heeft daarbij vanuit de zoekresultaten, de meeste AMP bronnen reeds laten downloaden door de bezoeker.

Maar feit blijft dat AMP niet iedereen sneller maakt, waardoor het tegen het AMP doel in gaat om het mobiele gebruikersgemak te verhogen. Dus toch beter eigenlijke website repareren en optimaliseren, in plaats van AMP implementeren?