Advertentiefraude, tips en links

  • ± 2 minuten

Advertentiefraude blijft aan de orde van de dag. Niet alleen blijven verschillende instanties die zich inzetten voor het (zelfstandig) ondernemen waarschuwen tegen advertentiefraude, ook berichtgevingen omtrent nieuwe gevallen van advertentiefraude of misleiding blijven boven water komen.

Lees ook

De KvK over advertentiefraude

De Kamer van Koophandel kan helaas slechts waarschuwen voor advertentiefraude en andere vormen van misleiding. De Kamer van Koophandel hoopt hiermee de schade in te perken, maar nog altijd blijkt advertentie- en acquisitiefraude lucratief.
Tips om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt, of wanneer u reeds betaald heeft, vindt u -inclusief voorbeeldbrieven- op de site van de Kamer van Koophandel. Enkele tips, ook voor slachtoffers van advertentiefraude, heeft de KvK opgesomd in een checklist acquisitiefraude (pdf-document).

Als bedrijf verwikkeld in een juridisch conflict

De Kamer van Koophandel biedt een advocatenspreekuur waar u als ondernemer oriënterend terecht kunt voor conflicten of juridische vragen. Ook organisaties voor ondernemers kunnen u helpen in de correspondentie, denk aan PZO voor zelfstandige ondernemers.
Zorg dat u een rechtsbijstandverzekering heeft, in het geval het tot een juridisch geschil mocht komen (tegen lagere tarieven af te sluiten via verenigingen voor ondernemers). Wanneer u zo een verzekering niet heeft maar wel aangewezen bent op een advocaat, is er een mogelijkheid tot gesubsidieerde rechtsbijstand, afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Op de website van Raad voor Rechtsbijstand is tevens meer nuttige informatie omtrent juridische kwesties te vinden.
Zoek naar informatie over de betreffende organisaties, hebben ze in het verleden conflicten gehad? Op met name het forum van TROS Radar zijn ervaringen over advertentiewervers en nepadvertenties te vinden.
Ook eerdere uitspraken omtrent gelijkende zaken kunnen meer duidelijkheid verschaffen over uw situatie. Doe bovenal melding bij Steunpunt acquisitiefraude.

Steunpunt Acquisitiefraude

Het Steunpunt Acquisitiefraude (SAF) is het landelijk meldpunt voor advertentiefraude en acquisitiefraude. U kunt bij het SAF terecht voor meldingen omtrent deze zaken. Tevens zijn op de website van SAF berichtgevingen omtrent fraude te vinden, een regelmatig kijkje in het nieuwsarchief van SAF is dan ook aan te bevelen.

Ook uitspraken rond advertentie- en acquisitiefraude zijn op de website van SAF te vinden. Enkele interessante uitspraken:

Acquisitiefraude in het nieuws:

Berichtgevingen over acquisitie- en advertentiefraude door andere ondernemers of instellingen:

De in dit bericht vermelde en opgesomde koppelingen naar gerelateerde nieuwsberichten zullen nog van tijd tot tijd bijgewerkt worden.
Indien u op andere -nog niet vermelde- relevante of inmiddels verwijderde berichten stuit, kunt u mij dit middels een bericht of in een reactie laten weten.