Leuk die accessibility instellingen op je telefoon, maar worden die ook daadwerkelijk gebruikt door mensen? En hoe gebruik je deze instellingen als voordeel op je website?
Wij zetten ons in voor websites die digitaal toegankelijk zijn voor iedereen. Eén van de toffere opties voor onze developers om mee te spelen bij het bouwen van onze websites, zijn de accessibility instellingen op iemands telefoon en computer. Hoger contrast, dark mode, save data, dit zijn allemaal instellingen die een gebruiker zelf kan instellen. Maar worden die ook daadwerkelijk gebruikt? Onderzoek van Q42 wijst uit dat dit zeker het geval is!
43% gebruikt de toegankelijkheidsinstellingen op de telefoon
Hun onderzoek besloeg 1 miljoen telefoongebruikers, op verschillende telefoontoestellen. De conclusie: 43% van die miljoen gebruikers hebben 1 of meerdere toegankelijkheidsinstellingen aan staan op hun telefoon. 14% zelfs 2 of meerdere.
Wat is eigenlijk digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid, ook wel acccessibility genoemd, is een vrij breed gegeven. Maar eigenlijk beschrijft het woord het gegeven goed. Toegankelijkheid in "het echte leven" houdt bijvoorbeeld in dat de opritten van een stoep rolstoeltoegankelijk moeten zijn en dat een blinde persoon door middel van een geleidestrook obstakelvrij de weg kan volgen. Ook digitaal zijn er de nodige obstakels, maar gelukkig ook genoeg oplossingen om gebruikers hier in te ondersteunen.
Waar moet ik aan denken bij toegankelijkheidinstellingen op mijn telefoon?
Wanneer je naar je instellingen op je telefoon gaat, en dan naar het tabblad toegankelijkheid, zie je dat hier een hele hoop opties worden gegeven om de telefoon in te stellen op jouw voorkeuren. Opties voor schermlezers zal niet iedereen nodig hebben, maar de lettergrootte kunnen aanpassen of een donker thema is iets wat veel mensen een fijne instelling vinden.
De statistieken
Dat deze instellingen door gebruikers goed gevonden worden en worden gebruikt, blijkt dus wel uit het feit dat 43% van de mensen één van deze opties heeft geselecteerd. Een selectie uit de interessante uitkomsten van dit onderzoek.
Gebruikersinstellingen top 10!
- Tekstgrootte aanpassen doet 32,62 %
- Donkere modus heeft 26,79% van de gebruikers aanstaan
- Scherm inzomen helpt 7%
- Vette tekst 6,86 %
- Herstel door schudden uit gebruikt 6,14 %
- Selectie uitspreken van de tekst gebruikt 4,19 % (2,48% laat het hele scherm voorlezen)
- 3,99% kiest voor een verhoogd kleurcontrast.
- Voor verminderde transparantie kiest 3,41 %
- 2,99% van de gebruikers heeft mono-audio ingeschakeld
- 1,27% heeft standaard ondertiteling aanstaan
Hoe kun je deze kennis inzetten op je website?
Vaak zie je op (overheids)websites een optie voor tekst groter maken, en lees voor. Dit zijn instellingen die anno 2021 vaak overbodig zijn. Een telefoon of computer kan dit, middels bovengenoemde toegankelijkheidsintellingen, geheel automatisch zelf. Tekstgrootte hoef je dus niks mee als developer of website-houder. Dat scheelt! 😀 Een automatische voorleesknop maakt ook vaak meer kapot dan je lief is.Maar wat kun je wel?
Voorleesfunctie/ screenreader
Zet een gebruiker de voorleesfunctie via de toegankelijkheidsinstellingen in (en dit kan ook zijn omdat ze bijvoorbeeld in de auto zitten), dan is het uiteraard belangrijk dat de software die daarvoor wordt ingezet, jouw website kan uitlezen. Hoewel het web ooit toegankelijk is gebouwd, is dit hedendaags helaas niet langer de norm. Een developer moet zorgen dat de navigatie, titels en content van een website zichtbaar is voor uitlezen. Dit kan door de WCAG 2.1 normen te gebruiken in je code.
Donkere modus
De donkere modus is hip, zien wij ook weer terug aan het feit dat bijna 27% van de gebruikers dit aan heeft staan. En ook heel praktisch, zeker wanneer teveel licht vervelend is.
Wist je niet alleen applicaties, maar ook websites automatisch kunnen "luisteren" als jij je dark modus hebt ingesteld?
Test het maar eens op deze website. Staat de donkere modus aan op je telefoon, dan wordt deze website donker, staat hij uit, dan is het licht. Uiteraard kun je dit ook zelf aanpassen op onze website zelf, check daarvoor ons halve maan icoontje rechts.
Hoger contrast
Ben je aan het testen met ons halve maan icoontje, dan zie je dat onze website meer functies biedt. Zo ook hoger contrast. Wist je namelijk dat er 700.000 kleurenblinden zijn in Nederland? Die hebben regelmatig problemen met de contrastkleuren op websites, wanneer er teksten over een kleurelement, zoals bijvoorbeeld een button worden geplaatst.
Als webbouwer bieden wij hier een optie (die uiteraard ook weer standaard aan staat wanneer dit is meegegeven in de instellingen) om die kleurcontrasten volgens beproefde kleurencombinaties weer te geven. Zo krijgt iedere bezoeker de visueel beste ervaring!
Ondertiteling video's
Maak jij video's voor je websites. Superleuk! Wist je dat je via bijvoorbeeld YouTube vrij gemakkelijk ondertiteling kan toevoegen? Dit is uiteraard goed voor mensen met een auditieve beperking, maar denk ook breder dan dat. Iemand in het OV, of met een slapend kind op de arm, kan nog steeds jouw video volgen met het geluid uit, door simpelweg de ondertiteling te volgen. Hoe, check daarvoor deze uitleg van YouTube.
Zelf aan de slag met toegankelijkheid?
Wil jij ook een website die luistert naar de toegankelijkheidsinstellingen van je gebruikers, of gewoon een keertje sparren? Neem dan contact met ons op!