De afgelopen maand zijn er bijna twee handen vol artikelen omtrent frontend web ontwikkeling verschenen. Meerdere onderwerpen hebben de revu gepasseerd. Minstens zo interessant, is waar een marketeer, SEO-specialist, de webbouwer, front- of backendprogrammeur of gewoonweg een directeur over wil lezen.
Uiteraard doel ik dan op het lezen van berichten binnen de frontend webontwikkeling. Deze maand heb ik onder meer geschreven over:
En in een verder verleden ook over:
- SEO en Semantiek van HTML;
- Toegankelijkheid / WAI-ARIA;
- Responsive webdesign;
- Optimalisatie: code reduceren.
Nog te weinig mensen kennen bijvoorbeeld de technische kanttekeningen van Wordpress, zien we nog weinig terug van toegankelijkheid in bedrijfswebsites, prevaleert snelle bouw boven performance en daarmee gebruiksvriendelijkheid en kan veel gesneden worden in bronbestanden en DNS lookups.
De artikelen dienen dan ook meerdere doelen. Terwijl ik stil sta bij specifieke aspecten tijdens de bouw van een website, dwingt het me om zaken verder te onderzoeken. Door die kennis te noteren, blijft het meer hangen en dient het als naslagwerk. Door de reeds aanwezige kennis en vergaarde kennis te noteren, geef ik tevens ruchtbaarheid aan, en creeër ik bewustzijn omtrent de verschillende frontend aspecten.
Deze trend wil ik in elk geval voor de resterende maanden in 2017 voortzetten, maar dan middels enige externe input/suggesties, zodat ik niet enkel weet wat ik als frontend programmeur belangrijk vindt, maar ook waar voor opdrachtgevers, de gemiddelde webbouwer of marketeers de focus ligt.
Suggesties en verzoeken
Suggesties of verzoeken omtrent stukje kennisvergaring waar je ontwikkelteam of een aanbestedingstraject om verlegen zit, toelichting op bepaalde onderwerpen (binnen de frontend webontwikkeling) of vakantie-leesvoer suggesties zijn dus welkom. Het gaat dan om algemene verzoeken/onderwerpen, zoals voor-/nadelen van, of inzet van AMP, Bootstrap, Google Analytics, PHP, Request optimalisatie,SEO, Toegankelijkheid of Wordpress, in plaats van onderzoeksvragen. Voor de meer specifieke onderzoeksvragen c.q. inhoudelijke vragen kun je gewoonweg contact opnemen via telefoon of mail.
Voor de algemene onderwerpen/verzoeken: meldt ze hieronder, via onze social media kanalen of stuur een mail. Denk je dat anderen kunnen profiteren van meer inside information binnen het frontend vakgebied? Deel dan dit bericht op social media.