Misleidende verkooppraktijken van De Uitgeversgroep Heerenveen?

  • ± 3 minuten

Vandaag werd ik gebeld door een uitgeversgroep uit Heerenveen. De telefonisch verkoper die in naam van De Uitgeversgroep BV belde, wist te vertellen dat ze mij eind maart 2009 persoonlijk per telefoon gesproken had omtrent het tegen betaling laten plaatsen van een advertentie in Het Speelkwartiertje, waar ik echter niets vanaf wist..

Lees ook

Wat vooraf ging

Begin april (03/04) heb ik telefonisch contact gehad met een partij gevestigd in het noorden van het land om eenmalig te adverteren in een reumafonds-folder die in de regio Emmen/Coevorden verspreid zou worden. Ik zag dit als een kans om iets te kunnen betekenen voor onder andere het dorp waar ik opgegroeid ben en heb dit dus met beide handen aangegrepen. Al in de week die na de opdrachtbevestiging volgde, kreeg ik een exemplaar van de folder inclusief een factuur toegestuurd door *uitgeverij X* (gefingeerde naam, werkelijk bedrijf bij redactie bekend), welke ik de nakomende week betaald heb (20/04). Allemaal verzorgd en netjes verlopen door en via uitgeverij X.

Vanmorgen om 11:18 werd ik anoniem gebeld door een tweede uitgever. Met een gemiddelde van minstens 6 maal per minuut wist ze mij bij naam aan te spreken, reden genoeg om argwanend te worden. Naar aanleiding van het eerdere gesprek, wat we volgens haar in maart hadden gehad, wilde ze mij per mail of fax een advertentietekst ter goedkeuring toesturen. Ik had met hen immers een afspraak voor een eenmalige plaatsing van een advertentie in het magazine Het Speelkwartiertje. Ze had mij toentertijd nadrukkelijk gevraagd een notitie van de telefonische overeenkomst te maken, gaf ze aan toen ik zei dat mij een dergelijk gesprek niet bijstond. Dit herhaalde ze gedurende het telefoongesprek op opdringerige wijze nog enkele malen.

Het langste eind

Ik wist echter van niets en had dus zeker geen notities. Zij wist mij te vertellen dat ik eerder via een andere uitgeverij eenmalig had geadverteerd en wist ook dat het om de eerder genoemde uitgeverij ging. Ook dit was immers in maart al besproken. Dit was onwaar, de eerste (telefonische) gesprekken met uitgeverij X vonden immers pas begin april plaats, en niet al in maart zoals de telefonisch verkoper van De Uitgeversgroep BV beweerde.
Toen ik haar vroeg om mij de schriftelijke en mondelinge conversaties met hen, die we volgens haar hadden gehad, schriftelijk toe te sturen, gaf ze aan dat zij er slechts een notitie van had gemaakt in een schriftje dat ze naast haar telefoon had liggen. Dat kon ze volgens haar niet makkelijk toezenden...

Uiteindelijk gaf ik aan af te willen zien van eventuele overeenkomsten met De Uitgeversgroep BV, voor zover deze volgens haar tot stand waren gekomen. Ze benadrukte nogmaals dat er speciaal voor mij ruimte was gereserveerd in Het Speelkwartiertje en dat ik die toch moest vervullen en vroeg zich nog eens hardop af waarom ik er toentertijd geen notitie van had gemaakt.

De zoektocht op TROS Radar

Vreemd als ik het telefoongesprek vond -misschien was ik wel gewoonweg vergeetachtig-, ben ik via Google gaan zoeken naar De Uitgeversgroep. Het eerste resultaat stuurde me direct door naar de website van Het Speelkwartiertje. De tweede vermelding kwam uit op het forum van TROS Radar. In de betreffende topic kwam ik al op de eerste pagina een reactie met een herkenbaar verhaal tegen.

TROS RadarOp 10 augustus 2007 kwam de eerste melding over de uitgeverij (1) binnen op het TROS Radar forum. Op 8 november hetzelfde jaar plaatst iemand een herkenbaar verhaal over de uitgeverij en hun magazine (2), waarbij hij voor 100 euro het schip in is gegaan. Een ander claimt voor ruim 800 euro opgelicht te zijn, onder andere door dezelfde uitgeverij (3) waardoor ik benaderd ben. Ze blijken op basis van andere legitieme advertentie-overeenkomsten te opereren. Twee andere herkenbare verhalen, specifiek omtrent de praktijken van de uitgeverij kom ik enkele pagina's verder in hetzelfde (4) onderwerp (5) tegen.

De namen van verschillende volgens respondanten onethisch handelende uitgeverijen zijn te vinden in meerdere TROS Radar topics. Mocht u twijfels hebben bij een uitgever, dan kunt u de volgende onderwerpen doorzoeken:

Herkenbare en soortgelijke ervaringen of correspondenties, al dan niet per telefoon, zijn welkom! U kunt me ook persoonlijk benaderen.