Dineren in het donker

  • ± 1 minuut

Woensdag 6 mei 2009 mocht ik mijn eerste afstudeerdag aftrappen bij Stichting Accessibility. Deze eerste dag zou ook direct een lange dag worden, op en na mijn eerste dag zou namelijk ook een bedrijfsuitje plaatsvinden onder de noemer Dineren in het donker.

Ik had een week om er naar uit te kijken, immers waren de uitnodigingen vroegtijdig de deur uit gedaan. Ik zag het dan ook als een mogelijkheid om alle medewerkers bij Stichting Accessibility te leren kennen, en dat op mijn eerste dag.

Het tegengestelde was echter waar. Bij de aankondiging, Dineren in het donker, stelde ik me niets meer voor dan dineren in een verduisterde kamer met kaarslichten. Het diner vond echter plaats in volledige duisternis, je zag dus gewoonweg niets en moest vertrouwen op andere zintuigen dan je ogen. Kreeg je wel reactie als je iets tegen iemand zei, en naast wie zat je uberhaupt? De grootste verrassing waren de gerechten, in plaats van een aankondiging wat er werd geserveerd, mochten we achteraf raden wat we gegeten hadden.

Een culinaire ervaring

Een culinair hoogstandje was het zeker, uiteenlopende gerecht- en productnamen kregen we achteraf te horen. Wat me bij is gebleven is andijviepuree met noodmuskaat en als achteraf aardbeien- en framboosijs met exotische vruchten, erg lekker!

dineren in het donkerWe werden naar de tafel begeleid door twee vrijwilligers van Bartiméus, die zelf gebruik maakten van een nachtkijker. Ze gaven echter aan weinig diepte te kunnen zien, waardoor het ook voor hen een dagtaak was om de grote groep te voorzien van de verschillende gerechten.
Tijdens het eten was het voornamelijk veel aftasten en goed communiceren wanneer je de kan met drinken of kom met brood door wilde geven. Handelingen werden met meer zorg verricht, hoe wist je immers of je je glas dat je vol wilde schenken, vol was, of je je glas niet bij je naaste- of overbuurman neerzette en of je niet per ongeluk nog een stuk vlees over het hoofd hebt gezien.

Het dineren ging gepaard met de nodige geplaatste grappen omtrent het dineren in het donker. Behalve dat ik op de werkvloer nu op de stem af kan gaan, bracht me dit ook in de gelegenheid de positieve en informele sfeer binnen Stichting Accessibility te proeven.

Dineren in het donker, een aanrader voor iedereen!