Zoeken op Blue 2 Blond

Chromes network throttling optie

Over het algemeen mogen we niet klagen over de internetsnelheden in Nederland. Zware websites hoeven geen issue meer te zijn. Toch gaat deze vlieger niet altijd op. Naast je eigen wifi, laat ook mobiel internet in Nederland je wel eens in de steek. Of denk aan vakantie-gangers, die vanaf Spanje of onze eigen waddeneilanden toch je media-site/blog of zakelijke diensten wil raadplegen.

Simuleren van een langzame internet verbinding kan gelukkig vrij eenvoudig via de webbrowser Chrome:

 1. Open DevTools
  Apple: cmd + alt + i
  Windows/Lunix: F12
 2. Klik op de ‘Network’ tab
 3. Selecteer de internet snelheid die je wilt simuleren
 4. Herlaad de pagina
  Voor een blanco test, kun je een hard refresh doen zodat je browser geen gebruik maakt van caching
  Apple: cmd + shift + r
  Windows: Control + F5

Let wel: toetsencombinaties als snelkoppelingen kunnen afwijken, afhankelijk van de toetsenbord instelling. Voor toetsenborden met een FN-knop, kan het soms nodig zijn om bijvoorbeeld Control + FN + F5 in te drukken.

Overigens heeft Google juist voor het doeleind om mobiele gebruikers weer een betere gebruikerservaring te gunnen, het HTML AMP project in het leven geroepen.

Naast het algemeen testen van je website over een langzame internetverbinding, is deze optie ook ideaal om de Critical Path CSS te testen om een goede Google PageSpeed Insights score te behalen. Oftewel, hoe (snel) wordt de bovenkant (above-the-fold) van je website getoond wanneer iemand over een langzame internetverbinding surft?

Laat ons weten wat je hiervan vindt!

 • Houd reacties relevant aan het onderwerp en wees redelijk en billijk naar anderen. Houd je bij het plaatsen van een reactie aan de Nederlandse wet.
 • Uw emailadres zal enkel gebruikt worden om u, indien aangegeven, op de hoogte te houden van nieuwe reacties op dit bericht.
 • Indien u er voor kiest uw emailadres weer te geven, zal deze voor bots onleesbaarder worden gemaakt.