Zoeken op Blue 2 Blond

Wordpress onderhoud

Alhoewel ik de titel draag van freelance PHP programmeur; Wordpress behoorde in tegenstelling tot custom CMS-en, niet primair tot mijn repertoire. Wordpress als basis voor een website is echter steeds vaker regel, waarbij eenmaal live ontdekt wordt dat het in technisch opzicht open staat voor verbetering/optimalisatie in welke vorm dan ook.
Wordpress plugins worden door mij niet gerealiseerd, maar stand alone hooks, zoals XML of SOAP koppelingen binnen Wordpress websites, klein onderhoud, als ook frontend onderhoud en snelheid-optimalisaties verzorg ik wel.

Kanttekeningen Wordpress

Een Wordpress site is in de basis niet perfect zoekmachine geoptimaliseerd. Gelukkig zijn hier plugins voor (Yoast als bekendste SEO plugin); er zijn nagenoeg overal plugins voor, binnen de Wordpress community. Positief voor de directe gebruiker/webmaster. Gebruik van Wordpress heeft ook direct enkele nadelen ofwel kanttekeningen.


Waarom geen Wordpress voor maatwerk

Wordpress (plugins) optimalisatie

Welke opties zijn er nog meer? Kort door de bocht is het meest voor de hand liggende om je Wordpress site zo veel mogelijk te ontdoen van overbodige request. Vervolgens kun je verder kijken, bijvoorbeeld naar caching. Is je Wordpress site een vervanger van een voormalige website? Gebruik zo veel mogelijk dezelfde url's, download desnoods een Wordpress plugin om, eventueel zoals je vorige site, url's te laten eindigen op .html.

Het is zeker niet uit te sluiten dat eenzelfde bronbestand door verschillende Wordpress plugins gebruikt worden, op zo een manier dat door versie verschil, het bestand twee maal ingeladen wordt. Verder proberen sommige Wordpress programmeurs van plugins, op het eerste gezicht netjes gebruik te maken van font-files om iconen weer te kunnen geven of navigatie knoppen te realiseren. Denk daarbij aan Font-Awesome, Glyphicons et cetera. Andere Wordpress programmeurs zullen echter weer gebruik maken van achtergrondafbeeldingen om zaken als een navigatie voor een slider tot stand te laten komen, al dan niet middels CSS sprite technieken.

In voorgaand scenario zou het beter zijn als plugins gebruik zouden kunnen maken van elkaar's bronnen, zodat je andere bronnen uit kunt sluiten. Hierbij zijn font-files voor iconen het meest flexibel in gebruik en zal daarom snel de voorkeur genieten. In praktijk zal binnen Wordpress echter voorkomen, dat een gehele font-file van 20kb tot soms 70kb gebruikt wordt, om een tweetal unieke iconen toe te passen binnen zijn plugin.

Wordpress grootte terugdringen en requests inperken

Soms zijn iconen in zijn geheel niet benodigd, doordat ze prima middels puur CSS3 te realiseren zijn. Namelijk: pijltjes naar links of rechts om een navigatie tot stand te laten komen, slide-knoppen om naar een speficieke slide te springen, vraagtekens voorafgaand aan een vraag in een FAQ module, een hamburger-icon voor de responsive versie van je Wordpress site, dropdown-icons om te illustreren dat je navigatie een uitklap mogelijkheid heeft per navigatie-item, een bel, mail of zoeken-icoon voor de responsive versie.

In praktijk zullen Wordpress programmeurs hier font-files of CSS sprite images voor gebruiken, maar behalve dat dit een toename van (blokkerende) requests zijn, kunnen deze zeer goed vervangen worden door CSS, in dezelfde stylesheet bestand van de (verplichte) child-theme. Ook voorkom je dat je een gehele font-file en bijbehorende stylesheet inlaadt, waarvan netto hooguit 2 tot 5% gebruikt zal worden. Mijn eigen site maakt wel gebruik van FontAwesome iconen doordat het beduidend meer gebruik maakt van uiteenlopende iconen, dan een gemiddelde Wordpress website, waardoor de zogenaamde baten opwegen tegen de kosten.

Hoe ik een zoekmodule 100 keer sneller maakte Hoe ik request heb ingeperkt met 28-37%

Wordpress plugins/SEO conclusie

Voor een website dat als visitekaartje dient, hoeft verdere optimalisatie van Wordpress geen rol te spelen. Zodra SEO een rol gaat spelen, mag zoekmachine optimalisatie van een Wordpress website geen ondergeschoven kindje worden.

Ook wat betreft plugins kan er bespaard worden, door kritisch te kijken hoe zwaar een plugin wordt. Dit is een andere wijze van optimalisatie, waarbij het alternatief is om meer geheugen af te nemen bij de aangesloten webhosting, in het geval je te maken hebt met een druk bezochte website. Het inperken van het benodigde geheugen van je site, met behoud van plugins is helaas niet met enkele plugin-ingrepen te verhelpen. Om die reden(en) zal ik een in huis gerealiseerd CMS dan ook altijd als optie aandragen.