Zoeken op Blue 2 Blond

Slicing of basing van grafisch ontwerpen

De realisatie van een website bestaat uit verschillende fases. Van het vastleggen van uw wensen tot aan de oplevering van de maatwerk oplossing.

Een van deze fases betreft het omzetten van een grafisch ontwerp van de website, ofwel PSD naar HTML. PNG als bronmateriaal voor het slicing proces naar semantische HTML, behoort ook tot de mogelijkheden. Een ontwerp bureau of grafisch vormgever zal dus in afbeeldingsformaat een ontwerp aanleveren, waarna deze omgezet dient te worden naar een html-formaat, opdat het functioneel gemaakt kan worden voor webbrowsers. Deze fase wordt slicen of basen genoemd.

Het basen van een ontwerp zal geheel handmatig door mij worden uitgevoerd. Bij het base-proces houd ik me aan verschillende standaarden en richtlijnen, waaronder de webstandaarden opgesteld door het W3C en de richtlijnen en minstens de prioriteiten 1 en 2 van de overheid. Dit heeft als voordeel dat de html code semantisch opgebouwd wordt, waardoor het met name de toegankelijkheid en onderhoudbaarheid bevordert. Bovendien zal de uiteindelijke broncode van de website geheel vrij zijn van zogenaamde zoekmachine blokkades met een betere indexeering en vindbaarheid als gevolg.

Nadat deze fase is afgerond, kan het ontwerp dat is omgezet naar een html template, geïntegreerd worden in een website, al dan niet ondersteund door een Content Management Systeem.

Lees meer over: