SendGrid implementatie

logo

SendGrid is een mail service, die ingezet kan worden om eigen mailberichten als vertrouwd en tevens op tijd aan te laten komen. Naast het slechts versturen van e-mail berichten, biedt SendGrid (op het moment van schrijven gratis tot 12.000 mailtjes per dag) overzicht in de vorm van grafieken omtrent verstuurd, aangekomen, geopende en bounce-mailberichten. Onder meer bounces -mailberichten die niet afgeleverd konden worden- kunnen via de SendGrid API opgevraagd worden om daar vervolgacties op te zetten (afzender notificeren, of automatisch uitschrijven).

Lees verder Bezoek website
Opdrachtgever:
meerdere
Talen:
php
Oplevering:
Winter 2016

Doordat ik in de applicaties die ik realiseer, standaard gebruik maak van PHPmailer en om diezelfde PHPmailer een eigen schil heb geschreven, was ik in staat SendGrid via die schil te centraal implementeren. Dit heeft in combinatie met de eenvoudige API aanroep van SendGrid ten opzichte van individuele wijzigingen van mail-aanroep door de gehele applicatie, veel tijd bespaart.

SendGrid om spam-map te ontlopen

Deze dienst hebben we voor een tweetal sites geïmplementeerd. Bij de één kwam email vaak in de spam-map terecht, omdat deze via eigen kanalen onder water langs andere partijen ging en dit arbeidsintensief was om te tackelen. Een andere tool, betrof een cronjob tool waarvandaan met regelmaat mail-berichten verstuurd werden.

Vertraging tackelen met SendGrid

Bij een andere dienst kwam mail niet zozeer in de spam map terecht, maar kwam mail bijna per definitie met vertraging aan. Soms zat er tussen het versturen van de mail vanuit de gebouwde tool, tot aan aankomst bij de ontvanger, uren verschil. Een shared hosting was hier debet aan, upgraden naar een hoger hosting-pakket kwam neer op een kostenverhoging van 7 maal, waardoor SendGrid een reële optie was geworden voor het verhelpen van de vertragingen in de zogenaamde mail-pijplijn.

Sendgrid is dan ook een praktisch API verlengstuk/hulpmiddel, die naast ons tevens door onder andere FourSquare, Spotify, Uber, Booking.com en Airbnb gebruikt wordt.