Responsive Bootstrap forum

logo

ProblemCar.nl is een in punbb gepubliceerde forum door en voor autokenners en particulieren. Men ken elkaar om hulp vragen en zo tot een juiste actie overgaan. Het forum diende vernieuwd te worden, voornamelijk voorzien van nieuwe mogelijkheden voor bezoekers, maar ook moest het middels CSS responsive worden gemaakt om ook gebruikers, die vanuit een garage met een tablet in de hand, informatie willen raadplegen.

Lees verder Bezoek website
Opdrachtgever:
Autobedrijf Bijman
Talen:
html, css (bootstrap 3), xml, js, php, ajax, rest, mysql
Oplevering:
Herfst 2015

Autobedrijf Bijman wilde het forum uitbreiden met meer mogelijkheden om niet alleen particulieren nog meer van dienst te kunnen zijn, maar ook om professionals (denk aan garages, leveranciers, specialisten) meer mogelijkheden en een platform voor profilering te geven.

Deze laatste groep kan bij registratie hun specialismen of kennis & kunde omtrent automerken aangeven, en tevens aangeven binnen welke straal men topics doorgestuurd moet krijgen, indien een vraagsteller zijn of haar topic wenst door te sturen naar professionals.

Daarnaast wordt per professional-groep de mogelijkheid geboden om het account van zijn organisatie weer te geven op de landkaarten, om ook via die weg (zogenaamde catalogus) gevonden te kunnen worden.

Om de vraagsteller (als ook lezers) te helpen in het verschaffen van informatie, kan hij of zij het kenteken invoeren waar het om gaat, om op die manier een topic te voorzien van eigenschappen als motorcode, brandstof, bouwjaar, cilinderinhoud en vermogen. Op basis van het kenteken, wordt middels een XML-bericht een request gedaan naar de REST service/Dataoplossingen van vwe.nl.

Het maatwerk forum, waarbij templating op bootstrap v3-basis is gedaan, bevat daarnaast alle standaard functies die bij een forum hoort, zoals berichten quoten, rapporteren, mogelijkheid voor beheerders om fora en categorieën toe te voegen, anti-spam vragen in te voeren, ip-adressen, accounts en bedrijfspagina's blokkeren en/of beheren, advertentie-module et cetera.

Ook maakt het forum gebruik van server side caching om zo in snelheid/laadtijd tegemoet te komen. Verder is gebruik gemaakt van tabel-indexen en zijn queries geoptimaliseerd, onder meer om per gebruiker ongelezen topics te markeren, of topics waarop men geabonneerd is. Dit geschiedt via JS/AJAX, aangezien er gebruik wordt gemaakt van cache-files en deze schoon dienen te zijn van account-specifieke informatie.

Doordat ik het Bootstrap CSS framework heb ingezet bij de ontwikkeling van het forum, konden actie-knoppen herkenbaar gemaakt worden, als ook eventuele foutmeldingen (waarbij de kleur afhankelijk is van de ernst van een situatie/foutmelding). Bovendien was het forum hiermee eenvoudiger responsive te maken; middels de in bootstrap beschikbare CSS-classes, elementen op een alternatieve (responsive) vriendelijke wijze zichtbaar kunnen maken voor bijvoorbeeld smartphones of tablets.