Een privacy en security compliant cursistenomgeving

Een privacy en security compliant cursisten­omgeving

MFA Europe voorziet aangesloten trainingscentra van cursusmateriaal, maar voorziet aangesloten trainingscentra ook in een database van cursisten. Hiermee kan de geldigheid van certificaten worden bijgehouden en worden cursisten als ook instructeurs tijdig geïnformeerd. Cursisten worden bovendien door bijvoorbeeld individuele instructeurs of hogescholen ingevoerd, indien ze een certificaat behaald hebben. Dit gebeurt handmatig, middels een selectie vanuit de aanwezige database/lijst van cursisten of middels een invoer van een excel ofwel CSV bestand. Op basis van deze data wordt in de instructeurs- en cursistentool per cursist een geschiedenis bijgehouden.

Toegankelijk­e cursisten tool

De online cursisten tool omgeving, is toegankelijk opgezet, conform webrichtlijnen. Dit is gedaan middels een combinatie van bootstrap als ook eigen JavaScript toevoegingen om men bijvoorbeeld te informeren over (blokkerende) meldingen tijdens het invoerproces. Voor verdere vormgeving is Google's Material Design toegepast. Dit zorgt voor herkenbare (invoer)schermen. Hiermee wordt voorzien in gebruiksvriendelijke schermen voor het uiteenlopend doelgroep dat gebruik maakt van Mijn MFA.

Persoonsgegevens en AVG

Hebben we het over bijhouden van geschiedenis in combinatie met cursisten-data, dan hebben we het over de AVG en persoonsgegevens. Voorheen werden adresgegevens opgeslagen van cursisten. Omdat deze voor uitgifte van certificaten niet benodigd was, is hier vanaf gestapt. Van verdere bijzondere persoonsgegevens is binnen deze online cursistentool geen sprake.

Wel is er op andere wijze (technische) maatregelen getroffen, zoals ook plaats heeft gevonden bij Nuon Sales Force. Dat wachtwoorden versleuteld zijn, mag voor zich spreken. Door CSRF tokens toe te passen voor data-mutaties is, wordt mogelijkheid tot Cross-site request forgery ingeperkt. Middels toe te kennen gebruikersgroepen, kan inzage in verschillende schermen ingeperkt worden.

Doordat naast applicatiebeheerders ook instructeurs inzage hebben in meerdere gebruikergegevens, is er voor gekozen hiervoor een Two Factor Authenticatie op te werpen door gebruik te maken van Google Authenticator.

Zie ook: MFA Europe kiest met Blue 2 Blond voor AVG compliance. Een cursistentool voor eigen doeleinden? Neem vooral contact met ons op.

Website:
mffaeurope.nl
Oplevering:
Winter 2017
Opdrachtgever:
MFA Europe
Teamleden: