Medisch Centrum Haarlem optimaal bereikbaar

Medisch Centrum Haarlem optimaal bereikbaar

De voormalige website van deze medisch centrum in Haarlem was toe aan een nieuw jasje, zowel boven als onder de motorkap. Vanuit een eerdere samenwerking zijn we gevraagd een toegankelijk­e website te bouwen met oog voor privacy en security.

Over Medisch Centrum te Cleeff

Het medisch centrum is gevestigd in Haarlem, tussen de wijken Kleverpark en Ter Kleef en te Zaanen. Het huisvest onder meer 8 verschillende praktijken die tevens onderdeel zijn van de informatievoorziening op de website.

Wensen van de klant

Samen met onze samenwerkingspartner Rein Schaap van Gravy Train zijn we aan de slag gegaan om een website te bouwen die bij de wensen en uitstraling past van deze organisatie past.

  • Privacy en security speelden een rol, zo is de website voorzien van TLS en dus het welbekend (groen) slotje in de adresbalk van de browser. Gezien de aanwezige formulieren betreft het een vereiste om persoonsgegevens versleuteld te versturen;
  • De website kent geen third party plugins of trackers;
  • Bereikbaarheid speelden een rol. Om afgifte van ingevulde formulieren te waarborgen, is gebruik gemaakt van een email service provider. Dit voorkomt de noodzaak van on-site backups.

Toegankelijk­heid via inclusiviteit

Logischerwijs moet de website voor iedereen op elk moment bereikbaar zijn. Met andere woorden, toegankelijk­heid en inclusiviteit. Dit hebben we via de volgende wegen aangepakt.

Alternatieve manier van surfen

De website is toegankelijk voor screenreader of toetsenbord gebruikers. Hierbij kan gedacht worden aan mensen die slechtziend of blind zijn en aangewezen zijn op een alternatieve manier van surfen, maar ook aan mensen met een motorische beperking waardoor ze bijvoorbeeld niet (optimaal) een muis kunnen bedienen om door navigaties en pagina's te manouvreren.

Contrasten en bewegingen

De website dient voor gebruikers met kleurenblindheid of lichtgevoeligheid geen obstakels te vormen. Teksten zijn te allen tijde leesbaar. Aanvullend luistert de website naar de voorkeuren van bezoekers. Wanneer gedetecteerd wordt dat een bezoeker een voorkeur heeft voor hoog contrast, donker contrast of verminderde animaties (om kansen op epileptische aanvallen tot een minimum te reduceren) zal de website zich hier kan kleurgebruik en gedrag op aanpassen.

Supersnel en compatibel

De website is niet alleen snel op desktop computers of de nieuwste smartphones, ook gebruikers van oudere computers of browsers, als ook oudere smartphones kunnen de website en aanwezige informatie probleemloos bezoeken.

Zelfs in het geval van onverhoopt langzaam internet, bijvoorbeeld doordat men onderweg is, blijft de website snel. Dit hebben we bereikt om de website al tijdens het laden de internetsnelheid te peilen. In geval van langzaam internet, vervangen we zware bronnen en worden afbeeldingen pas na goedkeuring bereikt. Hiermee waarborgen wij de snelheid, ook in het geval van slechter bereik of beperkingen via internet-abonnementen en blijft noodzakelijke informatie snel bereikbaar.

Verdere gebruikersvoorkeuren

Aanvullend houdt de website rekening met gebruikersvoorkeuren van andere. Android gebruikers kunnen binnen Chrome instellen dat ze minder data willen verbruiken. In praktijk is het aan een website en daarmee webbouwer om hierop te anticiperen. Dit doen we door, net als in het geval van snelheids-waarborging, bepaalde onderdelen te vervangen door lichtgewicht alternatieven. Een gebruiker kan deze instelling bijvoorbeeld preventief inschakelen om voor zichzelf een snelle ervaring te waarborgen, maar kan ook vanuit duurzaamheids-overtuiging in worden geschakeld.

Klinkt dat tof, een site die zich aanpast?

Of zelfs noodzakelijk voor je bezoekers, omwille van toegankelijk­heid? Als technisch webbureau lenen wij ons juist graag voor online inclusiviteit!

Neem contact met ons op

Een andere voorkeur die steeds meer opkomt, is het uitschakelen van JavaScript. Hiermee wordt kans op inbreuk op security of privacy naar gebruikers toe beperkt. Denk aan browser based crypto-currency miners, of zelfs aan tracking, waarbij cookies via JavaScript volgen welke websites je bezoekt.

Ook binnen overheidsafdelingen kan soms opgelegd worden dat JavaScript uitgeschakeld dient te zijn. In veel websites is JavaScript voor noodzakelijke functies niet meer weg te denken. Deze en overige websites die we bouwen, blijven echter functioneren, ook bij afwezigheid van JavaScript.

Website:
medischcentrumtecleeff.nl
Oplevering:
december 2019
Opdrachtgever:
GravyTrain te Paterswolde
Teamleden: