Algolia instant search

logo

Algolia is een SaaS-model, waarbij resultaten extern gehost en doorzocht worden, weergegeven op een eigen website (in praktijk veelal webshops). Op basis van zoektermen op de eigen site, wordt er data gepushed naar Algolia middels een RESTful JSON API, waarbij via zelf vormgegeven templates, teruggekregen resultaten naar wens geformatteerd kunnen worden. Eén van de voordelen van deze service is de snelheid waarmee resultaten getoond worden, als ook redelijke ongevoeligheid van spelling (bij zoeken op "breek" worden ook resultaten met trefwoord "breed" teruggegeven) en bijkomende filter-mogelijkheden op categorieën, prijs, kleur en andere specificaties zoals maat of leverancier.

Lees verder
Opdrachtgever:
delftechniek.nl
Talen:
php, javascript, css, html
Oplevering:
Winter 2016

Algolia vs Sooqr

Een alternatief op Algolia is het (naar verluidt) duurdere Sooqr, een andere site search-toepassing die volgens bronnen minder populair is dan Algolia, maar juist in Nederland wel veelgebruikt wordt. Sooqr is vooral een toepassing dat als zoekmachine op elke pagina als lay-over boven water komt.

Delftechniek te Delfzijl koos voor Algolia voor een tweetal domeinen, waarbij Algolia in OpenCart (met Burnengine thema) geïmplementeerd is. Aanvankelijk was het enkel in hun zoek-module geïmplementeerd, maar de wens was om Algolia, net als Sooqr, op elke pagina als een lay-over naar voren te krijgen zodra men begon met zoeken.

Dit kwam met wat haken en ogen, doordat er tevens een verschil was in responsive en desktop weergave, maar is uiteindelijk in beide gevallen getackeld. Wanneer je begint met zoeken, komen de zoekresultaten pas tevoorschijn en deze zullen verdwijnen wanneer het zoekveld leeg wordt gemaakt i.c.m. een blur-event, of indien men actief de resultaten weg klikt.

Algolia en Sooqr demo's: