Zoeken op Blue 2 Blond
logo

Euchner Benelux responsive

Euchner is ruim een halve eeuw actief in industriële automatisering. Euchner's expertise is beveiliging, maar Euchner doet veel meer met als motto, "Euchner, more than safety". Omdat Euchner Benelux een dochtermaatschappij is van Euchner Deutschland en de website van laatst genoemde medio 2016 definitief bijgewerkt was, moesten websites van dochtermaatschappijen mee in het ontwerp van euchner.de. Eén groot kanttekening was dat ondanks dat het een nieuwe site betrof, responsive maken van de website niet op de takenlijst stond en euchner.de bij oplevering niet optimaal is voor smartphones of tablets.

Lees verder Bezoek website
Opdrachtgever:
Oil4 Communication te Rotterdam
Talen:
xhtml, css, js, php, mysql
Oplevering:
Zomer 2016

De doelstelling in het geval van euchner.nl was echter: qua ontwerp een exacte kopie van euchner.de, inclusief een responsive versie ten behoeve van mobiele gebruikers maar de eigen semantische html behouden. Het gebruik van het bootstrap framework is overwogen, maar zou in deze situatie voor te veel overtollige CSS en HTML leiden. Er werd dus al snel gekozen voor maatwerk CSS om tot een responsive website te komen.
Vanuit de duitse afdeling zijn stylesheets toegestuurd die we konden gebruiken, maar doordat de html opzet van onze voormalige site en euchner.de ver uit elkaar lag konden we hier hooguit font- en kleurgebruik uit halen. Voor de rest moest er vanaf klad opgebouwd worden.

Gevolg was dat we veel in eigen hand hadden. Functionele iconen hebben we zoveel mogelijk middels CSS 3 opgelost, ook voor de responsive iconen, waar op euchner.de onder meer gewerkt is met losse afbeeldingen of CSS sprite-afbeeldingen. Hierin is dus miniscuul verschil te zien.

Data, requests en memory (besparing)

Voor de iconen die verschijnen bij een verkleind scherm, of tablets of smartphones, is bewust geen FontAwesome of andere icon-fonts gebruikt; ook dit zou net als bootstrap enkel als gevolg hebben dat er veel data ingeladen zou worden (bijna 900 iconen), dat niet zou worden toegepast in praktijk (ongeveer 6). Als alternatief zijn de iconen middels CSS3 pseudo-elements tot stand gekomen.

Door het gebruik van een custom maatwerk CMS/content-management-systeem.html, kan ook eenvoudig(er) bespaard worden op benodigde stylesheets en plugins, doordat modules met elkaar samen zullen werken (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Wordpress plugins). Gevolg is (inclusief afbeeldingen en analytics) 15 benodigde requests voor een gemiddelde tekstpagina versus 39 requests op de duitse versie. Op de homepagina is er sprake van 27 versus 59 requests in het voordeel van euchner.nl.

Doordat er geen programmering wordt ingeladen dat niet gebruikt wordt, schommelt de benodigde geheugen voor deze website tussen de 170 en 210kb. Ter vergelijking, van Wordpress is bekend dat het voor een gemiddelde informatieve website al snel tientallen MB's geheugen vergt om Wordpress een pagina te laten genereren.