Mythbusting: hosting niet van invloed op je website snelheid

  • ± 4 minuten

Ik hoor het vaker: kies snelle hosting voor een snelle site. Echter, hoe groot is de rol van hosting ten opzichte van gekozen CMS en website?

Een LinkedIn bericht heeft tot een verdieping omtrent de rol van hosting geleid. Zie Toevoeging vanuit mijn netwerk.

Dat je met enkel snelle hosting tot een snelle website komt, kunnen we met één stelling ontkrachten. Dat zou immers eenzelfde utopie zijn als de marketing-uiting dat je met beleggen rijk wordt. Als het zo makkelijk was, was iedereen miljonair en hadden we nu allemaal een snelle 99+ scorende websites in verschillende snelheid tests.

Performance specialisten en onderscheid

Betreurenswaardig genoeg is de praktijk helaas anders. Sterker nog, niet voor niets zijn er beleggingsexperts en performance specialisten. Elke website behoeft soms zijn eigen benadering.

Weliswaar behalen onze opdrachtgevers middels onze programmatuur en inzet stelselmatig 95+ scores in verschillende tests, deze scores komt niet door hosting of CMS alleen. Beide kunnen je wel op weg helpen en hand in hand gaan.

De rol van hosting

Voor hosting is in een snelle website slechts een kleine rol weggelegd (uitzondering van budget hosting-bureau's daar gelaten). Tuurlijk, heb je een heel zwaar systeem, dan kan de keuze voor hosting een meetbaar verschil maken. De vraag die dan gesteld kan worden, is of er in de basis wellicht een onwenselijke of foutieve keuze voor platform is gemaakt.

Op het moment dat een website gebruik maakt van server side caching, wordt de rol van de hosting partner nòg verwaarloosbaarder. De server hoeft enkel bestanden terug te sturen als response op de bestands-aanvragen van de browser. Daarna wordt de browser aan het werk gezet om het beeldscherm van de bezoeker te vullen. Hier zit de werkelijke performance impact en dus invloed op laadtijd.

Hosting voordelen

Welk verschil kan een hostingbureau dan nog wel maken? Vanuit ervaring kunnen we deze vraag beantwoorden. Het verschil zit hem onder meer in de volgende aspecten:

Toevoeging vanuit mijn netwerk

Een LinkedIn post omtrent dit bericht heeft tot reacties omtrent de rol van hosting geleid. Onder meer de volgende:

Je server-side caching kan nog zo goed zijn ingericht, als jij 5 workers krijgt toegewezen en 6 gebruikers hebt, dan zal die 6e gebruiker toch echt moeten wachten tot een van die eerste 5 klaar is. Pas dan gaat de server voor de zesde gebruiker aan de slag.

Luuk / Chessweb hosting

Achterliggende aspecten die absoluut een rol spelen in beschikbaarheid en dus performance. Andere reacties vanuit hosting perspectief zijn terug te vinden binnen dit LinkedIn bericht. Andere te trekken conclusies zijn dat we het qua hosting in Nederland gemiddeldweg goed voor elkaar hebben.

De rol van de website en frontend

Een grotere rol is weggelegd binnen de website zelf. Hoe gaat het CMS om met resources, inladen van fonts, critical CSS als ook afbeeldingen?

  • Wanneer je je website via Google's Lighthouse test, kom je snel tot de conclusie dat er op het gebied van JavaScript ruimte is voor verbetering;
  • Ook qua inzet van afbeeldingen is vaak ruimte voor verbetering. Denk aan gebruik van webp als afbeeldingsformaat, als ook lazy loading van afbeeldingen;
  • De First Meaningful Paint is een goede graadmeter. Dit geeft namelijk een indruk van de perceived performance. Oftewel, hoe snel wordt de website door je bezoekers ervaren? Deze metric wordt uitgedrukt in (milli)seconden en wil je zo laag mogelijk hebben. Dit zorgt voor een snellere ervaren website laadtijd en lagere bounce- of uitstappercentage. Dit komt vervolgens de conversie ten goede.

En verder:

  1. Hosting gaat een PHP sleep(5) niet veel sneller maken. Oftewel, heb je een zwaar CMS, dan moet de oplossing primair in het CMS gevonden worden;
  2. In onbezonnen gebruik van JavaScript gaat de hosting geen rol meer spelen. Code splitting of andere technieken dient dus al 'by default & design' geregeld te zijn;
  3. De beschreven FMP/perceived performance moet uit het CMS (of handmatige toepassing) komen, ipv hosting.

First Meaningful Paint en perceived performance

Veel Content Management Systemen doen dit trouwens al, maar vaak niet optimaal, zo gaf ik aan in "8 redenen waarom je SEO performance verkeerd doet". De kunst is de juiste hoeveelheid CSS op te nemen in de embedded en dus critical CSS gedeelte.

Wat je moet willen bereiken, is dat bezoekers alvast kunnen beginnen met lezen van de content en de gepositioneerde content bij het deferred inladen van CSS niet gaan verspringen. Zaken die tot interactie leiden, kunnen bovendien nog achterwege worden gelaten in de First Meaningful Paint en dus critical CSS. Denk aan werking van:

  • slideshow;
  • hamburger-icoon;
  • uitklapnavigaties;
  • mouseover/hover of andere pseudoclass-effecten.

Dit bespaart uit te programmeren critical CSS en dus kilobytes en downloadtijd, als ook misplaatste verwachtingen van je bezoekers. Bijvoorbeeld, dat aanwezige knoppen zullen gaan functioneren, terwijl dit niet het geval is zolang JavaScript nog op de achtergrond geladen wordt.

Praktijk voorbeelden en cijfers

Onderstaand zijn voor (First Meaningful Paint) en na (full load) resultaten waartoe inzet van critical CSS zou moeten leiden. Hierin is te zien hoe image placeholders en positionering een beeld geeft van het te verwachten eindresultaat. Ondertussen kunnen gebruikers alvast beginnen met lezen en wordt de hamburger-icoon als ook eventuele social sharing en footer later ingeladen.

Verder onder de motorkap kunnen de verbeteringen als volgt zijn, wanneer voor een op performance toegespitst CMS met dito frontend wordt gekozen:

MetricOudNieuwFactorProcentuele
afname
Geheugen85,65 Mb0,34 Mb251,999,6%
Server side tijd1.816 ms18 ms100,899,0%
Time to First Byte1.740 ms44,68 ms38,997%
Kilobytes3712581,430%
Bronnen48133,773%
First Meaningful Paint4,1 s0,9 s4,678%

De specifieke use-case die hier bij hoort, betreft Automated Jobposting via IGB. Waar met de keuze voor een performance-optimaal CMS aanzienlijke verbeteringen te behalen zijn binnen verschillende 'metrics' zoals hierboven, voorziet een verhuizing naar een andere hosting niet in zulke verbeteringen. Dit bekrachtigt waarom de rol van CMS en frontend belangrijker is dan hosting.

Ontvang 5 concrete performance tips

Een snellere website leidt tot meer conversie en dus omzet. Vijf direct inzetbare performance tips ontvangen kan via onderstaande button.

Stuur me 5 direct inzetbare tips!