Zoeken op Blue 2 Blond

Accelerated Mobile Pages vergelijking

Dit artikel claimt dat AMP binnen Wordpress zorgt voor 4 keer snellere pagina's en 8 keer minder data verbruik dan traditionele webpagina's. Een plugin (dat benodigd is om Wordpress AMP pagina's te laten genereren) maakt de website onder de motorkap zwaarder. In deze test heb ik me echter beperkt tot de frontend, andere kanttekeningen van Wordpress zijn reeds elders uitgelicht.

Nieuw met Accelerated Mobile Pages? Lees de AMP introductie.

Als uitgangspunt heb ik de Nuon recruitment website genomen, en dan met name de meest beknopte pagina (sitemap in ons geval). De tests zijn gedaan in de incognito-modus van chrome, op een lokale omgeving om zo weinig mogelijk externe hinder te ondervinden. De resultaten zijn als volgt:

Traditionele webpagina

AMP equivalent

Conclusie

Het Blue2 CMS versie 4, weet zelf door onder meer automatisch (JS/CSS) bronnen zoveel mogelijk samen te voegen en HTML code semantisch voor te schotelen, webpagina's sneller te produceren en presenteren dan AMP. Enige uitschieter is het dataverkeer. Accelerated Mobile Pages is in dit scenario dus enkel van toegevoegde waarde, doordat het minder data verbruikt.

AMP gaat verder een rol spelen, zodra er sprake gaat zijn van advertenties, of excessief gebruik van JavaScript of CSS animaties, wat voor een verminderde gebruikerservaring kan zorgen onder smartphone gebruikers.